Андрющенко Юрій Олексійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юрій Андрющенко
Народився 22 червня 1962(1962-06-22) (61 рік)
Країна СРСР СРСР
Україна Україна
Alma mater Мелітопольський державний педагогічний інститут
Галузь орнітологія
Заклад Інститут зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України
Вчене звання доцент
Науковий ступінь доктор біологічних наук
Відомий завдяки: зоологічним дослідженням

Юрій Олексійович Андрющенко (нар. 22 червня 1962) — доктор біологічних наук, український зоолог, орнітолог.

Життєпис[ред. | ред. код]

У 1988 закінчив Мелітопольський державний педагогічний інститут за спеціальністю «географія-біологія».

Протягом 1993—1995 рр. навчався в аспірантурі в Інституті проблем екології та еволюції ім. М. М. Сєвєрцова Російської академії наук.

З 1989 р. праює в лабораторії орнітології Азово-Чорноморської орнітологічної станції в м. Мелітополь (підрозділ Інституту зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України.

У 1996 р. в Інституті проблем екології та еволюції ім. М. М. Сєвєрцова РАН захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук за спеціальністю «Охорона навколишнього середовища та раціональне використання природних ресурсів» на тему: «Журавль степовий та інші рідкісні журавлеподібні птахи в агроландшафтах степової зони Лівобережної України і Криму». У 2004 р. пройшов нострифікацію в спеціалізованій раді при Інституті зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України, за результатами якої йому було присвоєно вчений ступінь кандидата біологічних наук за спеціальністю «зоологія».

З квітня 2010 — завідуючий лабораторією орнітології півдня України Азово-Чорноморської орнітологічної станції.

10 жовтня 2023 року в Інституті зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора біологічних наук за спеціальністю «зоологія» на тему: «Населення птахів Азово-чорноморського анклаву сухостепової зони: територіальна, сезонна та ландшафтна неоднорідність»[1] і отримав відповідний ступінь за рішенням МОН від 20 грудня 2023 року[2].

Брав участь в різноманітних наукових проєктах та в наукових експедиціях в різі регіони України, на Далекому Сході, в Арктиці, Ізраїлі тощо[3].

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Головні наукові інстреси: птахи зональних ландшафтів сухостепової підзони України; рідкісні степові види птахів і важливі для них території; екологія і біологія охоронюваних Журавлеподібних; стан зимівель птахів на півдні України; сезонна орнітофауна водно-болотних угідь; проблеми розвитку орнітологічного туризму на півдні України.

Автор понад 170 наукових публікацій (у т.ч. 11 монографій).

Член редколегії збірника наукових праць Азово-Чорноморської орнітологічної станції «Бранта» і Бюлетеня РОМ (регіонального орнітологічного моніторингу)[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Андрющенко Ю.О. Населення птахів Азово-чорноморського анклаву сухостепової зони: територіальна, сезонна та ландшафтна неоднорідність. - Дис. д.б.н. - К., 2023 (PDF). izan.kiev.ua. Процитовано 17 листопада 2023.
  2. МОН - Про затвердження рішень Атестаційної колегії Міністерства № 1543, від 20 грудня 2023 р.
  3. Лабораторія орнітології півдня України. izan.kiev.ua. Процитовано 17 листопада 2023.
  4. Зб. наук. праць Азово-Чорноморської орнітологічної станції «Бранта». izan.kiev.ua. Процитовано 17 листопада 2023.

Посилання[ред. | ред. код]