Апалала

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Підкорення Апалали. Урядовий музей, Матхура

Апалаланаг в буддійській міфології[1]. Він був навернений в буддизм після битви з Буддою Шак'ямуні під час його подорожі з Ваджрапані[2]. Ця легенда стала однією з найпопулярніших в буддійському фольклорі та мистецтві.

Легенда про навернення[ред. | ред. код]

Легенду про звернення Апалали в буддизм наводить Фасянь в описі Уддіяниы у своєму творі «Записки про буддійські царствах». За легендою, він жив у джерелі річки Субхавасту (або Сувасту, сучасна річка Сват в однойменній долині). Місцеві жителі приносили йому підношення за те, що Апалала відводив бурі, викликані драконами, і вони могли збирати багатий врожай. Однак коли вони перестали його вшановувати, він розгнівався і повені спустошували місцевість. Із співчуття до жителів Будда Шак'ямуні зійшов у цій місцевості, переміг Апалалу і став учити його дгармі. Апалала зобов'язався більше не шкодити людям, але попросив дозволу збирати данину раз у дванадцять років. Тому кожні дванадцять років на річці траплялася повінь. В ознаменування цієї події Будда залишив відбиток ступні на скелі, який перетворився в місце його шанування[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rose, Carol M. (2001). Giants, Monsters, and Dragons: An Encyclopedia of Folklore, Legend, and Myth. New York: W.W. Norton & Company. с. 22. ISBN 0-393-32211-4. Архів оригіналу за 3 травня 2021.
  2. Strong J. S. The Legend and Cult of Upagupta: Sanskrit Buddhism in North India and Southwest Asia. — Princeton Univ. Press, 1992. — 398 с. — P. 22. — ISBN 81-208-1154-2.
  3. Beal, Samuel. Si-yu-ki: Buddhist Records of the Western World. — K. Paul, Trench, Trübner & Co, 1906. — P. 122—123.