Арзамаський повіт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Арзамаський повіт - адміністративно-територіальна одиниця. Повітове місто — Арзамас.

Арзамаський повіт Московії[ред. | ред. код]

Формування повіту[ред. | ред. код]

Арзамаський повіт почав формуватися на основі спадку Нижньогородського князівства у 15 сторіччі. Після приєднання князівства у 1392 році до Великого князівства Московського тут поступово склалася область як складова частина Великого Московського князівства. З формуванням Кодимської, Темніковської, Алатирської й Тетюшевської засічних ліній у 2-й половині 16 сторіччя землі навколо Арзамаса стали внутрішніми районами.

Арзамаський повіт межував: на півночі — з Нижньогородським повітом, сході — Алатирським повітом, півдні — Темніковський повіт, на заході — з Кодимським й Муромським повітами.

Адміністративний поділ Арзамаського повіту[ред. | ред. код]

Адміністративний поділ Арзамаського повіту не відрізнявся від інших національних областей Надволжя. Для дворцової мордви в 17-18 сторіччя повіт ділився на Утішний й Залісний стани. Московські й мордовські бортники в 17 сторіччі мали свою адміністрацію бортницьких й мордовських справ воєвод та Приказної ізби. Московські поміщицькі й вотчинні люди та селяни підпорядковувалися воєводській канцелярії й значилися у Помісному приказі. Московсько-слов'янська частина повіту поділялася на Тешський, Ічаловський, Ірженський, Собакінський, Шатковський стани.

Інтенсивна московська поміщицька колонізація території Арзамаського повіту у 16-17 сторіччях привела до збільшення числа московсько-слов'янського населення — так у 17-19 сторіччі чисельність ерзян скоротилося до 10 % мешканців краю. У 17 сторіччі частина території Арзамаського повіту відійшла до Саранського, Ардатовського й Лукояновського повітів.

У 1708 році Арзамаський повіт було скасовано та його землю приписано до Казанської губернії, й у 1713 році - до Нижньогородській губернії.

Арзамаський повіт Російської імперії[ред. | ред. код]

У 1719 році у складі Нижньогородської губернії утворено Арзамаську провінцію. 1727 року у складі Арзамаської провінції відновлено Арзамаський повіт.

У 1779 році Арзамаський повіт було віднесено до Нижньогородського намісництва, яке в 1796 році перетворено на Нижньогородську губернію.

Населення[ред. | ред. код]

За даними перепису 1897 року в Арзамаському повіті мешкало 138 785 осіб; з них росіян - 92,9%; мордви - 6,9%. У повітовому місті Арзамасі - 10 592 мешканці.

Арзамаський повіт РРФСР[ред. | ред. код]

14 січня 1929 року Нижньогородська губернія та всі її повіти були скасовані; велика частина Арзамаського повіту увійшла до складу Арзамаського району Нижньогородської області.

У 1930 році у зв'язку з перетворенням Мордовського округу на Мордовську автономну область у її склад з Арзамаського округу увійшли Ічалковський район, 20 селищ з Великоболдінського, 6 — з Тепло-Станської та 10 селищ з Наруксовського районів.

Населення[ред. | ред. код]

За підсумками всесоюзного перепису населення 1926 року населення Арзамаського повіту становило 351 667 осіб, з них міського - 22 427 осіб.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Энциклопедия "Мордовия" в 2-х томах - 2003-2004