Аррунт (брат Тарквінія Древнього)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Аррунта (лат. Arruns) — син Демарата Коринфского, брат римського царя Тарквінія Древнього. За словами Діонісія Галикарнаського, був старшим сином Демарата [1]. Помер ще за життя батька, і до того, як Тарквіній Древній переїхав до Риму. Залишив сина Аррунта, який народився вже після його смерті і після смерті Демарата, що не знав, що невістка вагітна, а тому не залишив онуку спадщини [2].

Згідно з традицією і словами Діонісія, повинен був народитися після 657 до н. е. і померти до 639 або 631 до н. е., дати переїзду Тарквінія Древнього в Рим. Дослідники відзначають, що називаючи Аррунта старшим сином, Діонісій ставить під сумнів власні хронологічні розрахунки: на його думку, Тарквіній прибув до Риму у віці близько 25 років, царем став близько 614 до н. е. в 42 роки, отже, народився близько 656 до н. е. [3], і часового проміжку для народження старшого брата просто не залишається. З цього приводу було висловлено припущення, що Діонісій навмисно представив Аррунта засновником старшої гілки роду Тарквініїв, щоб доля цієї «знедоленої» сім'ї виглядала драматичніше [4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Діонісій Галікарнаський. Римські старовини. III. 46, 3
  2. Лівій. I. 34, 2-3; Діонісій Галікарнаський. Римські старовини. III. 50, 3
  3. Діонісій Галікарнаський. Римські старовини. IV. 6
  4. de Cazanove, p. 636

Література[ред. | ред. код]

  • Cazanove, Olivier de. La chronologie des Bacchiades et celle des rois étrusques de Rome // Mélanges de l'Ecole française de Rome. Antiquité T. 100, № 2. 1988. pp. 615-648 [1] [Архівовано 24 вересня 2015 у Wayback Machine.]