Архебій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Архебій
Народився невідомо
Помер бл. 80 до н. е.
Таксила
Титул цар
Термін 90—80 роки
Попередник Менандр II
Наступник Маую
Рід Євтидеміди
Батько Менандр II?

Архебій Дікайос Нікіфер (*Ἀρχέβιος ὁ Δίκαιος, ὁ Νικηφόρος, д/н —бл. 80 до н. е.) — індо-грецький цар в Гандхарі, Арахозії, та Північно-Західній Індії у 90 до н. е.80 до н. е. роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Євтидемідів. Можливо, був сином або братом царя Менандра II. Значну частину правління Архебій був співцарем останнього, а також Певколая, про що свідчить нумізматичний аналіз. Активно воював з паропамісадським царем Нікієм I та його наступником Гермеєм I. Також зумів у середині 80-х років до н. е. підкорити сучасний Пенджаб та північно-Західну Індію. Не зрозумілі родинні стосунки з Артемідором I, який був співправителем або попередником Архебія в Пенджабі.

Карбував срібні монети у традиційному стилі, де його зображено у діадемі або македонському шоломі, а на зворотньому боці — Зевса з блискавкою або егідою. В значно меншій мірі випускав тетрадрахми у аттичному стилі. Бронзові монети карбувалися з совою та богинею Нікою. Написи були кхароштхі та давньогрецькою.

Приблизно 80 року до н. е. було повалено сакськими військами на чолі із Маую.

Джерела[ред. | ред. код]

  • William W. Tarn: The Greeks in Bactria and India. 2. Auflage. Cambridge University Press, Cambridge 1951, S. 315, 330.
  • Puri, B.N., Buddhism in Central Asia, Motilal Banarsidass Pub, 2000, ISBN 81-208-0372-8
  • The Shape of Ancient Thought. Comparative studies in Greek and Indian Philosophies by Thomas McEvilley (Allworth Press and the School of Visual Arts, 2002) ISBN 1-58115-203-5