Атрибуція (авторське право)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Символ Creative Commons для ліцензії Attribution

Атрибуція (Attribution) в авторському праві — це повідомлення про авторство чи вказання автора твору, що використовується в іншому творі. Найпростішою формою атрибуції є сповіщення про автора як (C) ім'я-автора. Атрибуція є умовою більшості копірайт- та копілефт ліцензій, наприклад, таких як GNU Free Documentation License та ліцензій Creative Commons[1].

Атрибуція розглядається як основоположна вимога ліцензії, оскільки вона дозволяє автору накопичувати позитивну репутацію, що частково дозволяє окупитися твору і не дозволяє іншим відтворювати твір шахрайськими методами. У ширшому сенсі атрибуція розглядається як символ порядності та поваги до авторства.

Необхідність атрибуції може бути незручною, якщо твір прямо чи опосередковано ґрунтується на використанні багатьох творів[2]. Ілюстрацією до цього твердження може бути опис колажу. Також, наприклад, ліцензія BSD вимагала, щоб усі рекламні матеріали згадували Університет Каліфорнії, інші користувачі ліцензії додавали свої імені і назви, а у кінцевому творі, таким чином, накопичувалися десятки різних вимог про згадування[3][4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Frequently Asked Questions — CC Wiki (англ.). Архів оригіналу за 21 липня 2013. Процитовано 2 жовтня 2012. 
  2. The Limits of Attribution « Nina Paley’s Blog (англ.). Архів оригіналу за 24 липня 2013. Процитовано 2 жовтня 2012. 
  3. The BSD License Problem (рос., англ.). Free Software Foundation, Inc. Архів оригіналу за 24 липня 2013. Процитовано 2 жовтня 2012. 
  4. Various Licenses (рос., англ.). Free Software Foundation, Inc. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 2 жовтня 2012.