Баланс руху капіталів і кредитів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Балáнс рýху капітáлів і кред́итів (англ. capital account) — співвідношення надходження та відтоку державних і приватних капіталів, а також наданих і одержаних міжнародних кредитів.

В макроекономіці та міжнародних фінансах, баланс руху капіталів є одним з двох основних компонентів платіжного балансу країни (другим є баланс поточних операцій). При цьому баланс поточних операцій показує чистий дохід країни, а баланс руху капіталів — чисту зміну у володінні національними активами.

Позитивне значення балансу руху капіталів показує надходження грошей у країну, але на відміну від позитивного значення балансу поточних операцій, це також вказує на зростання зовнішніх запозичень або продажу активів іноземцям, а не оплату товарів, робіт та послуг. Дефіцит балансу руху капіталів вказує на відтік грошей з країни і у тому числі може показувати на збільшення володіння іноземними активами суб'єктами країни.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) та пов'язані структури використовують термін «баланс руху капіталів» у вужчому значенні. Зокрема МВФ ділить «баланс руху капіталів та кредитів» на дві частини верхнього рівня — баланс руху фінансів (англ. financial account) та баланс руху капіталів; переважна частина транзакцій відноситься до балансу руху фінансів.

Баланс руху капіталів у макроекономіці[ред. | ред. код]

На вищому рівні:

Баланс руху капіталу = «Зміна в іноземному володінні національними активами» — «Зміна у національному володінні іноземними активами»

Або детальніше:

Баланс руху капіталу = Прямі іноземні інвестиції
+ Портфельні інвестиції
+ Інші інвестиції
+ Золотовалютні резерви

де

  • прямі іноземні інвестиції — довгострокові інвестиції в капітал, наприклад придбання чи будівництво обладнання, будівель або заводів. Ікщо іноземці інвестують в країну, це є припливом інвестицій; якщо громадяни/структури країни інвестують за кордон, це відповідно є відтоком і додає до дефіциту. Якщо після початкової інвестиції, всі щорічні дивіденди, які не були реінвестовані, будуть потоком з країни, але будуть відображені не в цьому рахунку, а у балансі поточних операцій[1];
  • портфельні інвестиції — придбання цінних паперів (акцій та бондів). Деколи їх об'єднують з іншими «короткостроковими» інвестиціями. Як і з прямими іноземними інвестиціями, отриманий інвестором прибуток відображається у балансі поточних операцій, а на балансі руху капіталу показується лише придбання або продаж портфельних активів на міжнародних ринках капіталів.[1]
  • інші інвестиції включають потоки капіталу з/на банківські рахунки та надані кредити. Великі короткострокові перетоки між банківськими рахунками різних країн типово відбуваються, коли ринки реагують на коливання облікових /процентних ставок та обмінних курсах між валютами. Деколи до цієї категорії включають і золотовалютні резерви[1].
  • Золотовалютні резерви, або резервний рахунок центробанку країни для придбання та продажу іноземних валют; може бути джерелом значних потоків капіталу для того, щоб протидіяти потокам ринку. Притік капіталу (від продажу валюти країни), особливо у поєднанні з позитивним сальдо балансу поточних операцій, може спричинити зростання попиту (ревальвація) на валюту країни, а відтік — відповідно падіння (девальвація). Якщо уряд або центробанк (якщо у цих питаннях він діє самостійно) не вважає спричинені ринков коливання вартості валюти країни корисними для неї, він може втрутитися (здійснити інтервенцію)[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Sloman, John (2004). Economics. Penguin. с. 556—558.
  2. Orlin, Crabbe (1996). International Financial Markets (вид. 3rd). Prentice Hall. с. 430—442. ISBN 0-13-206988-1.