Барроу (протока)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мапа
Мапа

Барроу (англ. Barrow Strait) — протока в Канадському Арктичному архіпелазі, що відокремлює острови Девон і Корнуолліс від островів Сомерсет, Принца Уельського та Прінс-Леополд.

Географія[ред. | ред. код]

Розташована в центральній частині Канадського Арктичного архіпелагу і є частиною одного з маршрутів через Північно-Західний прохід разом із протоками Мак-Клур, Вайкаунт-Мелвілл і Ланкастер. В англомовних джерелах ці чотири протоки називають Parry Channel (протока Паррі). Протока Паррі відокремлює Острови Королеви Єлизавети від решти Канадського Арктичного архіпелагу.

Протока Барроу з'єднує протоку Вайкаунт-Мелвілл, розташовану на заході, з протокою Ланкастер на сході. На північному сході сполучається з протокою Веллінгтон, на півдні — з протокою Піл. Разом із іншими протоками з'єднує моря Баффіна і Бофорта, що належать до басейну Північного Льодовитого океану.

Найбільша ширина протоки становить 106 км, найменша — 45 км. Довжина — 270 км. Командир підводного човна USS Seadragon капітан Д. П. Стіл, який пройшов протокою 1962 року, схарактеризував протоку як «шийку пляшки». Перші 48 км на сході в протоці немає островів. Острови Лаутер[en], Янг, Гарретт, Гамільтон і Рассел лежать на південь від острова Батерст, острів Гріффіт — на південь від острова Корнуолліс[1]. Найбільша глибина протоки становить 200 м.

Історія[ред. | ред. код]

Протоку відкрив Вільям Паррі 1819 року і назвав на честь Джона Барроу[en], другого секретаря Британського Адміралтейства[2][3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Pharand, Donat; Legault, L.H. (1984). The Northwest Passage. Arctic Straits Martinus Nijhoff Publishers. pp. 7. ISBN 9024729793. books.google.com. Архів оригіналу за 13 вересня 2016. Процитовано 13 грудня 2018.
  2. Барроу(ский) пролив // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  3. Encyclopedia Canadiana. Toronto-Ottawa-Montreal: Grolier of Canada Limited, Volume 1, p.329