Бгуванайкабаху VII

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бгуванайкабаху VII
Народився 1468
Помер січень 1551
Котте
Діяльність монарх
Посада King of Kotted
Рід House of Siri Sanga Bod
Батько Vijayabahu VII of Kotted
Родичі Дгармапала (магараджа Котте) і Veediya Bandarad
Брати, сестри Маядуне

Бгуванайкабаху VII (*1468 — 1551) — 7-й магараджа Котте у 15281551 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Сірі Сангабо. Онук магараджи Паракрамабаху VIII. Син Віджаябаху та Анули Кагатуди, яка належала до гілки Сірі Сангабо з держави Канді. Народився 1468 року. 1513 року його батько стає молодшим співоволодарем. На той час померла мати Бгуванайкабаху, й одружився вдруге, вирішивши зробити спадкоємцем пасорбка Дева Раджасінгху. У відповідь Бгуванайкабаху з братами Маядуне і Раїгам-Бандара втекли до родича Джаявіри Бандари, правителя Канді. Той надав війська, з якими брати змусили поступитися владою. У 1521 році у війні з португальцями гине Віджаябаху. Його володіння розділили Бгуванайкабаху з братами. 1528 року помирає стрийко Паракрамабаху IX, внаслідок чого Бгуванайкабаху VII стає новим магараджею.

Невдовзі стикнувся з амбіціями братів, що бажали розширити володіння Сітавака й Параджасінхе (відоме як Раїгам або Магараїгам). Останніх став підтримувати кандійський володар Джаявіра Бандара. За цих обставин вимушений був поновити договір з Португалією, який під підписав губернатор Нуну да Кунья. За його умовами в обмін на допомогу магараджа повинен щорічно відправляти до Гоа 300 бахарів (бл. 55 т.) кориці.

В свою чергу Маядуне уклав союз з Чінною Кутті Алі, заморином Калікуту, і розпочав напади на португальську факторію Коломбо та інші військові укріплення, продовжуючи сутички з Бгуванайкабаху VII. 1538 року Маядуне після смерті брата Раїгам-Бандари захопив його володіння. Це змусило магараджу тісніше діяти з португальцями. 1541 року вони допомогли відбити напад Маядуне. що той здійснив в союзі з флотом Паттукунджалі Маккараром та Кутті Поккаром, наяром (раджою) Поннарі. 1542 року за підтримки губернатора Ештевана да Гама визнав свого сина своєї доньку Самудрадеві — Дгармапалу — спадкоємцем трону.

1545 року він відкинув намір їзуїта Франциска Ксав'єра розпочати місіонерську діяльність з християнізації населення Котте. 1546 року португальсько-коттеські війська (жо них також долучився Маядуне) завдали поразки 40-тисячній кандійській армії.

У середині листопада 1549 року Бгуванайкабаху VII відправив посольство до Жоржі Кабрала, губернатора Португальської Індії, з проханням про допомогу проти Маядуне, який вже захопив більшу частину його держав і тримав його в облозі в столиці. Він пообіцяв натомість 10 тис. крузадо, перець, 10 слонів і збільшення щорічної «данини» до 400 бахарів кориці. Кабрал відправив 600 солдатів під командуванням Жоржі де Кастро, який змусив Маядуне відступити та повернути загарбане. також вдалося захопити ворожу столицю Сітаваку, а Маядуне втік до фортеці Батугедери. Зрештою укладено мир з Маядуною, який визнав зверхність магараджи та сплатив 100 тис. парданів (на кшталт рупій). В свою чергу Бгуванайкабаху VII вимушений був офіційно визнати себе васалом Португалії.

1550 року новий віцекороль Афонсу де Норонья, погиркавшись з магараджею щодо планів наступу на Канді та Маядунне, вирішив вбити Бгуванайкабаху VII, в якого 29 грудня того ж року вистрілив снайпер з мушкету. Магараджа помер через кілька днів, ймовірно 1 січня 1551 року. Йому спадкував онук Дгармапала.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Perera, Simon Gregory (1941). Jesuits in Ceylon: (in the XVI and XVII Centuries). ISBN 9788120618435.
  • K. M. De Silva, A History of Sri Lanka, Sri Lanka, Penguin Books India, 2005, 782 p.