Безталанна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Безталанна
Обкладинка книги «Безталанна» (Вид-во «Мистецтво», 1945).
Автор Іван Карпенко-Карий
Мова українська
Написано 1886
Опубліковано 1887

let Цей твір потрапив до списку ста найкращих творів української літератури за версією ПЕН-клубу

«Безталанна» — психологічна драма українського письменника Івана Карпенка-Карого.

Історія створення[ред. | ред. код]

Психологічну драму «Безталанна» Іван Карпенко-Карий написав у 1886 році. У першій редакції (1884) цей твір мав назву «Хто винен?». Прямої відповіді на поставлене питання автор не дає. У листі до Михайла Старицького він писав: "Я взяв життя. А в житті не завжди драма розігрується за такими законами логіки, щоб не залишилося місця для запитання: «Хто винен?». Драму «Безталанна» було опубліковано в другому томі творів І. К. Карпенка-Карого (1897).

Сюжет драми[ред. | ред. код]

В основі твору — мелодраматичний трикутник: сміливої вдачі, гарний, запальний Гнат, під стать йому палка, весела Варка — перше Гнатове кохання, і дружина Софія — ніжна, тиха і щира. Захоплення Гната Варкою, ревнощі, розрив із нею і одруження з лагідною Софією; повернення колишнього кохання і вбивство Софії — такий сюжет драми. Уся увага драматурга зосереджена на розкритті складної психологічної драми, яку проживають герої. У п'єсі немає «злого генія», який руйнує щастя, а тим часом усі герої, кожен по-своєму, глибоко нещасні. Українське село ще не позбулося важкого спадку феодально-кріпосницького гніту з пануванням патріархальних звичаїв, забитістю (ворожі відносини свекрухи і невістки), селянським індивідуалізмом.

Тяжко мучиться запальний, енергійний Гнат, роздвоєний відданістю дружині Софії й любов'ю до Варки. Софія замість вимріяного родинного щастя зіткнулася з безугавною гризнею свекрухи. Рішуча Варка не знає душевного спокою і справжньої радості від краденого кохання. Старому Івану, батьку Софії, сваха докоряє за кожен шматок хліба. Ганна також не зазнала душевного спокою через клопоти про нужденне господарство.

Герої[ред. | ред. код]

Головних героїв твору Гната, Софію, Варку показано серед тієї сфери, серед якої вони діють: сільської молоді на вечорницях, у домашній обстановці.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Безталанна | Карпенко-Карий | Укр. література. ukrlitera.ru. Архів оригіналу за 30 січня 2019. Процитовано 21 лютого 2019.

Джерела[ред. | ред. код]