Браво (футбольний клуб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Браво (Любляна))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Браво»
Повна назва Nogometni klub Bravo
Засновано 2006
Населений пункт Любляна, Словенія Словенія
Стадіон «Спортивний парк»
Вміщує 2 308
Президент Словенія Лука Брезовец
Головний тренер Словенія Деян Грабич
Ліга Перша ліга
2022/23 8
Вебсайт nk-bravo.si
Домашня
Виїзна

«Браво» (словен. Nogometni Klub Bravo) — словенський футбольний клуб зі столиці країни Любляни, заснований у 2006 році.

Історія[ред. | ред. код]

Клуб «Браво» був утворений на початку 2006 року[1]. З цього моменту команда брала участь в турнірах нижчих футбольних ліг[en] чемпіонату Словенії, в так званій Словенської міжобщинній лізі[en], а як представник столичного регіону, в центральній зоні дивізіону «Любляна[en]».

У 2010 році клуб почав співпрацювати з іншою столичною командою «Інтерблоком», іменитим і титулованим футбольним клубом словенської першості. Оскільки на той момент «Інтерблок», як і «Браво», виступав в системі регіональних ліг[en] чемпіонату Словенії, в сезоні наступного року було вирішено об'єднати основні склади обох команд і під єдиною назвою «Браво Інтерблок» продовжити виступ в дивізіоні зони «Любляна[en]». У лютому 2012 року власник клубу «Інтерблок», один з найбагатших людей Словенії Йозе Печечник, який покинув клуб після сезону 2011/12, мав намір об'єднати молодіжні склади команд під крилом клубу «Браво Публікум», але після різкого заперечення батьків гравців відмовився від цієї ідеї. Таким чином, «Браво» і «Інтерблок» продовжили самостійний виступ в системі регіональних футбольних ліг[en] чемпіонату Словенії як два незалежних футбольних клубу. Примітний факт, що після невдалої спроби об'єднання клубів «Інтерблок» був змушений вийти зі складу учасників всіх змагань під егідою Федерації футболу Словенії, повернувшись в чемпіонат регіональної ліги лише в сезоні 2015/16.

У 2014 році «Браво» дебютував в Словенській регіональній лізі[en], четвертому за значущістю[en] дивізіоні країни. У своєму першому ж сезоні в турнірі команда стала переможцем зони «Любляна[en]», набравши 51 бал, на десять очок випередивши найближчого переслідувача.

В сезоні 2015/16[en] команду очікував новий дебют — цього разу в турнірі Третьої словенської ліги (третій дивізіон). Команда виступила досить успішно, набравши 58 очок за підсумками сезону, всього на один бал поступившись першою сходинкою іншому столичному колективу «Ілірія 1911[en]», а разом з нею втратила шанс отримати путівку у другий дивізіон. Втім і переможець так і не отримав підвищення в класі, поступившись в плей-оф турніру клубу «Брежице 1919[en]».

Не зумівши отримати просування у своєму першому сезоні, завдання виходу в дивізіон вище була відкладене на наступний рік. Протягом всього сезону 2016/17[en] в третій лізі «Браво» мав колосальну перевагу над усіма учасниками дивізіону, забивши у ворота суперників більше сотні м'ячів і лише в п'яти матчах турніру втративши очки (три нічиї та дві поразки). Підсумкова перевага над другою командою ліги «Ілірією 1911[en]» склала п'ять балів.

Сезон 2017/18[en] «Браво» вперше у своїй історії провів у Другій словенській лігзі, другому за значущістю дивізіоні чемпіонату Словенії[en]. У першому розіграші клуб зайняв високе шосте місце, а у другому взагалі став першим, завдяки чому 2019 року команда вперше у історії отримала шанс вийти до вищого словенського дивізіону.

Досягнення[ред. | ред. код]

Кубок Словенії:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Klubi [Clubs] (Slovenian) . Футбольний союз Словенії. Архів оригіналу за 28 жовтня 2021. Процитовано 10 May 2019.

Посилання[ред. | ред. код]