Бєляєвський гурток

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бєляєвський гурток (Беляевский кружок) — група музикантів — композиторів і виконавців, що збиралися в 1880-1890-ті роки на музичних вечорах у будинку лісопромисловця, музиканта та мецената Митрофана Петровича Бєляєва («Бєляєвські п'ятниці») в Петербурзі, на яких виконувалися квартети, квінтети, секстети, романси, фортепіанні твори та інше.

Гурток очолював Микола Римський-Корсаков; гурток відвідували Олександр Бородін, Володимир Стасов, Федір Акименко, Микола Амані, Костянтин Антіпов, Фелікс Блуменфельд, Сиґізмунд Блуменфельд, Йосип Вітоль, Олександр Глазунов, Олександр Оссовський[1], Вітольд Малішевський, Василь Золотарьов, Іван Крижанівський, Анатолій Лядов, Микола Черепнін та інші. У 1890-ті роки тісні зв'язки з біляївських гуртком встановлюються у деяких московських композиторів, зокрема у Сергія Танєєва та Олександра Скрябіна.

Активна громадська, видавнича, концертна діяльність, пов'язана з цим кружком, зробила його помітним мистецьким явищем в житті Петербургу. Римський-Корсаков, а пізніше також Глазунов і Лядов були художніми керівниками видавничої та концертно-організаторської діяльності Бєляєва. Після смерті Бєляєва ці три композитори сформували опікунську раду з управління всіма справами бєляєвських видавництв та концертів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Оссовський Олександр Вячеславович (1871 -1957) - видатний музикознавець та критик українського походження, двоюрідний брат композитора Миколи Вілінського, товаришував з С.В.Рахманіновим та О.І.Зілоті.

Література[ред. | ред. код]

  • В. Я. Трайнин. М. П. Беляев и его кружок. — Музыка, 1975. — 128 с. — 14000 прим.