Білі Береги (Володимир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Див. також: Білі Береги

Білі Береги — колишнє село у сучасних межах села Заріччя Володимирської міської громади (вулиця Білобережна).

Найдавніші сліди поселень — VI—VII століття[1]. Археологи також знаходили бивень мамонта та урнове кремаційне поховання. За руських часів належало володимирським владикам. Пізніше належало до Лисаковських і Ледуховських. На території села розташовувались Прокопівська церква та монастир Апостолів.

Наприкінці XIX ст. було 39 будинків і 101 житель. На початок ХХ століття — 42 будинки, 147 мешканців[2].

Належало до Вербської волості Володимир-Волинського повіту. 1 серпня 1925 року село приєднане до Володимира. 4 лютого 1940 року ухвалено постанову Володимир-Волинського районного виконавчого комітету «Про утворення сільських рад на території Володимир-Волинської району» знову виокремлено в окремий населений пункт та центр сільської ради. Також отримало назву Червоні Береги. Після 1947 року повторно приєднане до міста.

Джерела[ред. | ред. код]

https://slovopravdy.com.ua/nevydymyj-volodymyr-nevydymyj-volodymyr/ [Архівовано 26 вересня 2020 у Wayback Machine.]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Цинкаловський О. Стара Волинь і Волинське Полісся (Краєзнавчий словник — від найдавніших часів до 1914 року) — Т. 1. — Вінніпег, 1986. С.96.
  2. Список населенных мест Волынской губернии / Издание Волынского губернского статистического комитета. — Житомир: Волынская губернская типография. — 1906. — 222 с.