Біріма Фатма Тіуб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Біріма Фатма Тіуб
Народився невідомо
Помер 1832
Мбул
Діяльність суверен
Роки активності 18091832
Титул дамель
Термін 1809—1832 роки
Попередник Амарі Нгоне Нделла
Наступник Меїсса Теінде Діор
Конфесія іслам
Рід Фалл
Батько Мава Нгоне Фалл
Мати Фатма Тіуб Діоп
У шлюбі з Нгуне Латир
Діти Макоду Кумба Янде

Біріма Фатма Тіуб (д/н —1832) — 26-й дамель (володар) держави Кайор в 18091832 роках.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з династії Фалл. Син Мава Нгоне Фалл та Фатми Тіуб Діоп. Народився в Нгуране (неподалік від Луги). рано втратив матір. Виховувався при дворі дамеля Амарі Нгоне Нделла, разом з названим братом Лацурабе Фарі Дегеном.

Замолоду вступив у конфлікт з синами дамеля, що змусило Біріма Фатма Тіуба перебратися до держави Салум, де він промешкав близько 10 років. тут оженився на представниці правлячої династії.

1809 року після смерті Амарі Нгоне Нделли повернувся на батьківщину, де обирається новим дамелем. В той же час його стриєчний брат Тіє Ясін Ясін Діенг став правителем (теігне) васальної держави Баол. Втім з самого початку дамель мав намір приєднати Баол. Невдовзі його військо виступило проти Ясі Ясіна, але у битві біля Хасарни зазнало поразки.

В подальшому намагався приборкати народ лебу на зеленому мисі, шо повстав ще проти Амарі Нгоне Нделла. Зрозумівши марність зусиль 1812 року уклав з тірно (вождем) лебу Діал Діопом мирну угоду, що яким визнав незалежність лебу.

1816 року почав нову війну з Баолом, розраховуючи на недосвідченість нового теігне Амарі Діора. Після запеклої боротьби переміг останнього, ставши володарем Баола. Невдовзі придушив заколот Лацурабе Фарі Дегена.

В подальшому зміцнив владу над Кайром і Баолом. Водночас сприяв економічному піднесенню держави, насамперед через торгівлю з португальськими і французькими факторіями. Помер 1832 року. Йому спадкував небіж Меїсса Теінде Діор.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • C. Becker et V. Martin ", Bulletin de l'Institut fondamental d'Afrique noire, tome 36, série B, n° 1, janvier 1974, p. 28-30
  • Papa Samba Diop, Glossaire du roman sénégalais, L'Harmattan, Paris, 2010, p. 142—143 (ISBN 978-2-296-11508-8)