Макоду Кумба Янде

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Макоду Кумба Янде
Народився невідомо
Помер після 1861
Салум
Діяльність суверен
Роки активності 18591861
Титул дамель
Термін 1859—1861 роки
Попередник Біріма Нгоне Латир
Наступник Мадіодіо Дегене Коду
Рід Фалл
Батько Біріма Фатма Тіуб
Мати Кодду Діуф
У шлюбі з Нгуне Латир
Діти Біріма Нгоне Латир

Макоду Кумба Янде (д/н —після 1861) — 29-й дамель (володар) держави Кайор в 18591861 роках. теігне (правитель) Баолу. Відомий також як Макоду Кумбу Діуф.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син дамеля Біріма Фатма Тіуба та Кодду Діуф (Кумба) Гевар з держави Салум. Для зміцнення свого становища оженився з небогою з династії Фалл — Нгуне Латир, оскільки першість при обранні дамеля визначалося за материнською лінією.

1832 року зі сходженням на трон Кайора Меїсса Теінде Діора отримує панування над Баолом (васальною державою Кайору) з титулом теігне. У 1835 році повалений місцевою знаттю, яка запросила на трон стриєчного брата Меїсса Теінде Діора. Сам Макоду мусив тікати до Салуму.

У 1855 році підтримав сина Біріма Нгоне Латира при обранні новим дамелем. Втім останній незабаром виявив самостійність у прийнятті рішень. Після смерті сина у 1859 році Макоду Кумба Янде обрали новим дамелем.

Виступив проти намірів Франції побудувати залізницю Дакар — Сен-Луї, оскільки розглядав це як можливість французів вдертися до Кайору. 1860 року почав війну проти сенегального губернатора Луї Федерба. Спочатку тому завдав поразки біля Гатті, але через місять дамель сам зазнав поразки біля Куре.

Невдовзі втратив підтримку знаті Баолу, що з підозрою розглядало салумське походження його матері. Зрештою більшість знаті відвернулася від Макоду. Той мусив тікати до Салуму, де приєднався до Маба Діаху Ба. Подальша доля невідома. В результаті французи зуміли домогтися обрання залежного від них дамеля Мадіодіо Дегене Коду.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Mamadou Diouf, Le Kajoor au xixe siècle: pouvoir ceddo et conquête coloniale, Karthala, Paris, 1990, 327 p. (ISBN 2-86537-216-2) (texte remanié d'une thèse de 3e cycle, Université Paris I, 1980)