Вечірня школа (гурт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вечірня школа
Основна інформація
Стиль поп-музика
Роки 1989-1995
Країна Україна
Місто Київ
Мова українська
Лейбл НАК, Аудіо-Україна
Склад Роман Богорош, Олексій Істомін
Колишні
учасники
Дмитро Акімов, Костянтин Осауленко, Яринка, Сана
Інші
проєкти
«Вечірня поп-школа», «Night College».
Співпраця Дмитро Акімов, Костянтин Осауленко, Анатолій Матвійчук, Микола Павлів,

Вечірня школа — український поп-гурт, заснований 1989 року телеведучим Дмитром Акімовим та композитором Костянтином Осауленком. Основними учасниками, солістами і авторами пісень були Роман Богорош та Олексій Істомін. Гурт став популярним серед підлітків після виходу першого магнітоальбому з хітами «День народження Наташі» та «Третій зайвий», записаних у стилістиці популяроного у ті часи гурту «Ласковый май».

Згодом Костянтин Осауленко залишив проект, зосередившись на співпраці із Русею, його місце зайняв аранжувальник Олег Пекаровський. Під продюсуванням Дмитра Акімова гурт змінив назву на «Вечірня поп-школа» і поповнився новими солістками (Сана — Оксана Дегтяр, Яринка). Були випущені кліпи «Тато», «Місячний принц», «Зоряний лицар», «Не знаю, що сталось зі мною». У 1991 році його солістки зайнялись сольною кар'єрою, Яринка записала пісня «Літня ніч» та «Забава», Сана «Гуд бай» та «Киценя».[1] Учасники гурту Роман Богорош та Олексій Істомін відновили первісну назву «Вечірня школа» і почали співпрацю із студією Миколи Павліва «Канікули». 1992 року дует записав вінілову платівку в стилі євро-диско «Самотній дощ», яка була видана на «Аудіо Україна»[2].

Співпраця із Миколою Павлівим та поетом Анатолієм Матвійчуком під продюсуванням Олега Красиловського призвела до виходу у 1994 році на студії НАК магнітоальбому «Безглуздя»[3]. Автором віршів став Анатолій Матвійчук, музика Романа Богороша. Альбом містив хіти «СНІД», «Дай мільйон», «Банзай», «Маямі».[4]

У 1994 для поїздки у США і запису нового матеріалу у Нью-Йорку гурт бере назву «Night College». 1995 року компанія IК-рекордз випускає альбом гурту, який отримав назву за головним треком «Талалай». Під час перебування у США гурт розпався, Олексій Істомін одружився з американкою і залишився у США. Роман Богорош повернувся в Україну і працював аранжувальником і автором пісень для багатьох відомих українських виконавців, серед яких Каріна Плай, Ірина Білик, Таїсія Повалій. Був композитором і саундпродюсером фільмів, серед яких Оранжлав.

Після поїздки у США гурт остаточно розпався. 1996 року його продюсер Олег Красиловський випустив на студії "IК-рекордз" аудіокасету "Найкращі Hits". До неї увійшли як найбільш ранні твори, так і останні радіомікси, записані у США.

Дискографія[ред. | ред. код]

  • День народження Наташі. Аудіокасета. (1990)
  • Самотній дощ. Вінілова платівка. Ауді-Україна. (1992)
  • Безглуздя. Аудіокасета. НАК. (1994)
  • Талалай
  • Найкращі Hits. (1996).
  • Пісня з альбому Безглуздя https://youtu.be/drC1nT2P5Rc
  • Альбом Я не скажу https://youtu.be/Yxzw8mJxPRE

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Енциклопедія поп-музики "Черемшина". Дмитро Акімов. Архів оригіналу за 3 червня 2016. Процитовано 5 травня 2016.
  2. Вечірня Школа - Самотній Дощ. discogs.com. Архів оригіналу за 11 вересня 2016. Процитовано 5 травня 2016.
  3. "ВЕЧЕРНЯЯ ШКОЛА", 15 лет после распада. Архів оригіналу за 22 вересня 2016. Процитовано 5 травня 2016.
  4. Раздольський, Максим. НОВИНКИ УКРАИНСКОГО АУДИОРЫНКА. Дзеркало тижня. Архів оригіналу за 4 червня 2016. Процитовано 5 травня 2016.