Вулиця Воїнів-Інтернаціоналістів (Мелітополь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Воїнів-Інтернаціоналістів
Мелітополь
Район Центр
Назва на честь воїнів-інтернаціоналістів, загиблих в Афганській війні 1979—1989 рр.
Загальні відомості
Протяжність 2,9 км
Транспорт
Рух двосторонній
Покриття асфальт
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
CMNS: Вулиця Воїнів-Інтернаціоналістів у Вікісховищі

Ву́лиця Во́їнів-І́нтернаціоналі́стів — вулиця Мелітополя, що йде від вулиці Івана Алексєєва до вулиці Ломоносова і є об'їзною навколо центру міста[1].

До вулиці примикає ряд промислових територій, у тому числі заводи «Мелком» (компресорне обладнання) і «Мелітопольпродмаш» (обладнання для розливу)

Назва[ред. | ред. код]

Вулиця названа на честь воїнів-інтернаціоналістів, загиблих в Афганській війні 1979—1989 років.

Історія[ред. | ред. код]

4 квітня 1974 міськвиконком дав дозвіл на проєктування автомагістралі «Північ-Південь», і 14 листопада 1974 року дозволив будівництво першої черги автомагістралі, на ділянці від вулиці Свердлова до вулиці Кірова. Так в Мелітополі з'явилася об'їзна дорога, яка дозволила суттєво розвантажити центральний проспект та інші автомагістралі. Однак, користуватися назвою автомагістраль було незручно[2].

18 лютого 1988 року автомагістраль була перейменована на вулицю Воїнів-Інтернаціоналістів на честь учасників війни в Афганістані[3].

У 2002 році на початку вулиці встановлено пам'ятник воїнам-інтернаціоналістам.

До цієї вулиці не відноситься жодний житловий будинок. Наприклад, найбільша дев'ятиповерхівка міста, яка розташована уздовж об'їзної дороги, має адресу: вулиця Ярослава Мудрого, 17, а наступний висотний будинок — відноситься до вулиці Героїв України.

Транспорт[ред. | ред. код]

На перехресті з вулицею Інтеркультурної знаходиться Автостанція № 1.

Крім того, через вулицю Воїнів-Інтернаціоналістів проходять маршрути громадського транспорту, що зв'язують центр міста та район Новий Мелітополь. У бік центру розташовані маршрутні зупинки «Університетська» та «Компресорний», в сторону Нового Мелітополя — «Компресорний» і «Тополя».

Автобусні маршрути[4]:

Біля перехрестя з вулицею Гетьмана Сагайдачного перетинається із залізничними коліями, що ведуть на олійноекстракційного заводу та заводу будматеріалів, що іноді призводить до затримки автомобільного руху через рух вантажних потягів.

Пам'ятки[ред. | ред. код]

У 2002 році на початку вулиці на перехресті з вулицею Івана Алексєєва встановлено пам'ятник мелітопольським воїнам-інтернаціоналістам, полеглим в Афганістані. Композиція являє собою бронетранспортер на постаменті. 2012 року під час будівництва автозаправки на перетині вулиць територія біля пам'ятника була облаштована, встановлені лави.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мелітополь. План міста. Масштаб 1:17000. — Київ: Картографія, 2005, 2008(укр.).
  2. На якій вулиці в Мелітополі немає жодного житлового будинку [Архівовано 1 квітня 2022 у Wayback Machine.] // РІА-Мелітополь, 2020-04-28 (рос.)
  3. Н. В. Крылов. Улицы Мелитополя. Историко-географический словарь. — Мелитополь : Издательский дом МГТ, 2011. — 300 прим.(рос.)
  4. Маршрутная сеть на сайте газеты «Мелитопольские ведомости»

Галерея[ред. | ред. код]