Вулиця Григорія Чухрая (Мелітополь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Григорія Чухрая
Мелітополь
Місцевість Центр
Назва на честь Григорій Чухрай
Загальні відомості
Протяжність 1,2 км
Транспорт
Рух двосторонній
Покриття асфальт
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
CMNS: Вулиця Григорія Чухрая у Вікісховищі

Ву́лиця Григорія Чухрая — вулиця Мелітополя, що йде від вулиці Петра Дорошенка до вулиці 8 Березня. Перетинається з об'їзної вулицею Воїнів-Інтернаціоналістів. Складається переважно з приватного сектора[1] . Частина вулиці має асфальтне покриття (вул. Петра Дорошенка — вул. Воїнів-Інтернаціоналістів), частина — ґрунтове (вул. Воїнів-Інтернаціоналістів — вул. 8 Березня).

Назва[ред. | ред. код]

Вулиця названа на честь кінорежисера Григорія Чухрая[2].

Історія[ред. | ред. код]

Вперше згадується як Південна вулиця в 1924 році в «Списку обчислення прибуткового податку 1-2 з осіб, які проживають в Новому Мелітополі». У тому ж році згадується ще раз, але вже як Червона вулиця.

17 червня 1929 була перейменована на честь Федора Сергеєва (Артема). Примітно, що в цей же день один з численних на той час провулків Чичеріна був, у свою чергу, названий Південним[3].

21 березня 2016 року розпорядженням т.в.о. голови Запорізької обласної державної адміністрації була перейменована на честь Григорія Чухрая.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • До того, як Південна вулиця була перейменована, вулицею Артема називалася частина сучасної Молочної вулиці. Також в різний час існувало два провулки Артема[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мелітополь. План міста. Масштаб 1 : 17000. — К.:Картографія, 2005, 2008.
  2. Додаток до розпорядження т.в.о. голови Запорізької ОДА від 21.03.2016 № 115 [Архівовано 16 серпня 2016 у Wayback Machine.] на сайті «Медове місто і край».
  3. а б Н. В. Крылов. Улицы Мелитополя. Историко-географический словарь. — Мелитополь : Издательский дом МГТ, 2011. — 300 прим.(рос.)