Вулиця Штевньова (Мелітополь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Штевньова
Мелітополь
Місцевість Північний Переїзд
Назва на честь А. Д. Штевньова
Загальні відомості
Протяжність 0,94 км
Транспорт
Рух двосторонній
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа

Вулиця Штевньова — вулиця в Мелітополі. Починається глухим кутом біл 1-го Північно-Лінійного провулка і йде до вулиці 9 Січня. Здебільшого складається з приватного сектора[1].

Назва

[ред. | ред. код]

Вулиця названа на честь Андрія Дмитровича Штевньова (1899—1944) — уродженця Мелітополя, генерал-лейтенанта танкових військ, який командував бронетанковими та механізованими військами 1-го Українського фронту і загинув у районі селища Лисянка, потрапивши в засідку під час Корсунь-Шевченківської операції. Спочатку Штевнев був похований у Житомирі, але потім на прохання робітників мелітопольського залізничного депо, де він навчався і працював у ранні роки життя, його останки були перевезені до Мелітополя[2].

У Мелітополі також є однойменний провулок Штевньова.

Цікаво, що через непроставлення точок над «ё» у російськомовних джерелах, в українських джерелах вулиця іноді називається вулиця Штєвнєва[1], замість граматично більш правильного вулиця Штевньова.

Історія

[ред. | ред. код]

Рішення про прорізку та найменування вулиці було прийнто 2 квітня 1954 року, і новостворена вулиця отримала назву Путейська[3].

15 квітня 1965 року вулиця була перейменована на вулицю Штевньова[3].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Мелітополь. План міста. Масштаб 1:17000. — Київ: Картографія, 2005, 2008(укр.).
  2. Улицы Мелитополя [Архівовано 2011-10-19 у Wayback Machine.] на сайте «Медовый город и край».
  3. а б Н. В. Крылов. Улицы Мелитополя. Историко-географический словарь. — Мелитополь : Издательский дом МГТ, 2011. — 300 прим.(рос.)