Від семи до дванадцяти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Від семи до дванадцяти
рос. От семи до двенадцати
Жанр дитячий фільм
Режисер Юрій Фрідман
Катерина Сташевська
Хасан Бакаєв
Сценарист Розалія Амусіна
Агнія Барто
Юрій Сотник
У головних
ролях
Станіслав Лихін
Тетяна Сапожникова
Ігор Агапкін
Євген Орлов
Герман Качин
Олександр Гуров
Оператор Євген Васильєв
Віктор Тарусов
Композитор Михайло Зів
Художник Петро Веременко
Ігор Лягін
Валерій Харитонов
Кінокомпанія «Мосфільм»
Тривалість 72 хв.
Країна СРСР СРСР
Рік 1965
IMDb ID 5224172

«Від семи до дванадцяти» — радянський дитячий кіноальманах 1965 року. Складається з трьох новел: «Надзвичайна ситуація у п'ятому „Б“», «Чорне кошеня» і «Парасолька». Знятий на кіностудії «Мосфільм» режисерами Хасаном Бакаєвим, Катериною Сташевською-Народицькою і Юрієм Фрідманом.

«Надзвичайна ситуація у п'ятому „Б“»[ред. | ред. код]

Сюжет[ред. | ред. код]

Піонервожата Люся безуспішно намагається боротися зі чварами п'ятикласників, які живуть «як кішка з собакою» в своєму піонерському загоні. На зборах загону вона пропонує хлопцям заспівати пісню про дружбу, але ті не реагують. Засмучена Люся в сльозах вибігає з класу. П'ятикласники негайно влаштовують бійку. Залучена шумом, в клас заходить вчителька Лідія Василівна. Щоб уникнути покарання, п'ятикласники змушені сказати, що вони співають, і заспівати ту саму пісню про дружбу, яку відмовилися співати з Люсею.

Гриша перегукується з однокласницею Танею по сміттєпроводу. Та повідомляє Гриші, що їх недруг Костя Дробілкін назавтра збирається в кіно, і пропонує влаштувати йому засідку по дорозі в кінотеатр, у ротонди в парку. Голова ради загону Владик чує їхню розмову через свій сміттєпровід і розповідає про засідку Кості. Той дякує і починає організовувати своїх друзів для бійки у ротонди. Владик намагається відмовити однокласника, але це ні до чого не призводить. Про підготовлювану бійку Владик розповідає своєму приятелеві — кінолюбителю Петі, який хоче «зняти кінохроніку», сподіваючись, що вийде фільм, який присоромить і перевиховає однокласників.

На ранок Петя ховається в ротонді з кіноапаратом і знімає бійку на плівку. Учасники бійки помічають його і витягують з укриття. Дізнавшись, що їх знімали, забіяки приходять в захват і продовжують бійку навмисно, тільки заради кінозйомки. Спільна справа настільки захоплює колишніх недругів, що вони, самі того не помічаючи, забувають старі чвари і стають друзями.

У ролях[ред. | ред. код]

«Чорне кошеня»[ред. | ред. код]

Сюжет[ред. | ред. код]

Знаменитий воротар команди «Блискавка» Бичков, йдучи по місту в супроводі юних фанатів, зустрічає чорне кошеня. Кошеня переходить їм дорогу. Футболіст виявляється забобонний і вважає цю подію поганим знаком. Шанувальники Бичкова женуться за кошеням, але його підбирають і ховають двоє уболівальників команди «Птахоферма» Боря і Алік. Уболівальник команди «Блискавка», підбігши, запитує у хлопців, де кошеня, але вони не відповідають, а коли хлопець тікає, хлопці відпускають кошеня.

Боря і Алік намагаються купити квитки на зустріч «Блискавки» і «Птахоферми», але квитків в касі немає. Друзі вирішують пройти на стадіон без квитка і одночасно помічають, що за ними ув'язалося чорне кошеня. Боря забирає його до себе додому, але, оскільки вихованець розбиває чашку, мама Борі більше не дозволяє тримати його в будинку. Тато Борі, водій таксі, бере його з собою на роботу. У таксі сідає футболіст Бичков, який поспішає на стадіон, але, побачивши чорну кішку біля заднього скла, вискакує з машини, біжить в бік стадіону і спотикається. Тато Борі відвозить кошеня Аліку. Алік і його бабуся грають з кошеням, чим заважають займатися старшому братові Аліка — Шурику, який готується до вступу до вищої школи. Чорний кіт проникає в кімнату Шурика. Той, побачивши його, приходить в жах і вважає, що чорний кіт принесе йому невдачу на вступному іспиті, нервує і кричить. Алік змушений віднести кошеня Борі.

Алік і Боря, не знаючи, що робити з кошеням, вирішують взяти його з собою на стадіон. Натовп вболівальників, яким не вистачило квитка, товпиться біля воріт стадіону. Хлопці, дізнавшись про забобонність адміністратора, випускають чорне кошеня. Адміністратор, побачивши його, в жаху тікає, залишаючи ворота відкритими. Друзі разом з іншими безквитковими потрапляють на стадіон.

«Птахоферма» активно атакує противника. Вболівальники «Блискавки» розгортають плакат «Птахоферму „на печеню“», вболівальники «Птахоферми» у відповідь — полотнище з чорним котом. Забобонному воротареві Бичкову стає не по собі, і він ледь не пропускає м'яч.

Тим часом від Аліка і Борі тікає справжнє чорне кошеня. Йде остання хвилина матчу, рахунок — «суха нічия». Кошеня вибігає на поле і опиняється за воротами Бичкова. Воротар ловить м'яч, здавалося б, остання атака відбита, але почувши нявкання кошеняти, футболіст повертається і, намагаючись прогнати кошеня, забиває м'яч у власні ворота. Команда «Птахоферма» виграє. Вболівальники вшановують кошеня. Засмучений Бичков сідає на вулиці на валізу, і його негайно оточують три чорні кішки.

У ролях[ред. | ред. код]

«Парасолька»[ред. | ред. код]

Сюжет[ред. | ред. код]

Дощ застає Дімку і Толіка далеко від будинку. Хлопці просять парасольку у незнайомих людей і обіцяють його повернути на наступний день. Потім вони виручають Славіка, який дає парасольку Люсі. Дівчинка приходить додому і батьки впізнають свою парасольку. Однак хлопчики зроблять все можливе, щоб виконати свою обіцянку і особисто повернути парасольку його господарям.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]