Вікіпедія:Критерії значущості/Астрономічні об'єкти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Загальний опис[ред. код]

Головні принципи:

  • Об'єкт має бути висвітленим в кількох різних наукових, науково-популярних або публіцистичних роботах, в кожній з робіт принаймні по декілька речень нетривіальної інформації, що виходить за межі каталожних даних. При цьому публікації не вважаються за різні, якщо вони переповідають ту ж саму інформацію про об'єкт або написані тим самим автором або майже тотожною групою авторів.
  • Згадування у таблиці або каталозі поряд з іншими подібними об'єктами не вважається достатнім висвітленням об'єкту.
  • Значна кількість інформації щодо об'єкту може бути наразі відсутня, але з високою долею ймовірності вона буде отримана протягом найближчих 10 років (наприклад, якщо об'єкт включений до каталогів спостережень чинного наукового проєкту).

Формальні критерії[ред. код]

Відповідність хоча б 1 з перелічених критеріїв достатньо для того, щоб астрономічний об'єкт вважався значущим.

  1. Об'єкт дуже добре досліджений, він є головним предметом дослідження щонайменше 10 наукових статей в рецензованих журналах.
  2. Об'єкт входить в десятку рекордсменів серед об'єктів подібного класу за хоча б однією з характеристик (один з найбільших, наймасивніших, найвіддаленіших, з найшвидшим/найповільнішим обертанням тощо).
    Відповідно до правила "Значущість — не тимчасова": якщо об'єкт, про який на підставі цього критерію була створена стаття, втратив належність до переліку рекордсменів внаслідок відкриття об'єкта з ще більш екстремальними значеннями характеристик, то така стаття не вважається такою, що втратила значущість
  3. Процес або результати дослідження об'єкту призвели до значущого відкриття (нового типу зір, нового класу астероїдів, нового фізичного закону, нового приладу тощо).
  4. Об'єкт є прототипом для класу/типу подібних до нього об'єктів (наприклад, зоря β Ліри є прототипом змінних зір типу β Ліри).
  5. Об'єкт є Сонцем, планетою Сонячної системи, карликовою планетою, супутником планети Сонячної системи
  6. Об'єкт є екзопланетою, потенційно придатною для життя, якщо ця гіпотеза була висунута хоча б в 3 рецензованих наукових статтях.
  7. Об'єкт є сузір'ям (сучасним, або історичним).
  8. Об'єкт видимий або був видимий неозброєним оком.
  9. Об'єкт є галактикою, що відноситься до місцевої групи та(або) має власну назву, затверджену МАС.

Змістовні критерії[ред. код]

Для того, щоб об'єкт статті вважався значущим, необхідно виконання хоча б 2-3 з перелічених критеріїв.

  1. Об'єкт непогано досліджений, він є головним предметом щонайменше 5 наукових, науково-популярних та(або) публіцистичних статей.
  2. Об'єкт має власну назву, затверджену Міжнародним астрономічним союзом.
  3. Об'єкт був відкритий не пізніше 1920 року, тобто може мати історичну значущість.
  4. Об'єкт внесено до відомих каталогів: Мессьє, IC, NGC, GCVS, BSC тощо (список доповнюється…). При цьому наявність об'єкту в базах даних, які містять мільйони об'єктів (SIMBAD, 2MASS, GAIA DR1,2,3 тощо) не робить його автоматично значущим.