Вікіпедія:Критерії значущості/Книги/Проєкт 2.0

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ця настанова зазначає про додаткові критерії щодо значущості друкованих та електронних книг у Вікіпедії. Дотримуючись цих порад ви можете створювати статті про літературні твори. Якщо книга не відповідає зазначеним нижче або загальним критеріям щодо значущості, то варто утриматися від створення окремої статті про неї та запропонувати включити інформацію про книгу до написаної статті про її автора, видавництво тощо. Якщо книга не заслуговує навіть згадування в подібних статтях, окрему статтю про неї створювати не слід.

Настанова зазначає критерії лише для книг та не містить рекомендації для інших видів літературних творів як комікси, графічні романиманґа), журнали, газети, словники, музичні видання як нотні книги, лібрето, різні інструкції та підготовчі книги. Для інших конкретних видань можуть розробити інші критерії. Поради нижче можна використовувати за аналогією до цих видів, але дотримуватися загальних.

Див. інші настанови щодо значущості авторів книг — щодо значущості осіб; книжних видавництв — щодо значущості організацій.

Критерії[ред. код]

Якщо підтверджено надійними джерелами, що книга відповідає принаймні одному з перерахованим нижче критеріям, то вона вважається значущою й заслуговує на статтю у Вікіпедії. Крім того, сучасна книга повинна мати ISBN, а для наукових видань — рецензентів, які є фахівцями у своїй галузі.

  1. Про книгу детально пишуть у двох або більше нетривіальних та незалежних опублікованих роботах (будь-яких форм як газетні статті, інші книги, документальне кіно, критичні статті-огляди, списки бестселерів[1]). Цей критерій виключає будь-які ненадійні джерела (як прес-релізи, рекламні публікації, блоги, форуми, вікі, Usenet, самвидав) та звичайні згадки й короткі огляди (як перекази сюжетів, списки нових книжок, бібліотечні списки).
  2. Книга отримала відому літературну премію.
  3. Достовірні джерела стверджують, що книга є знаковою для країни, регіону, окремої галузі знань.
  4. За книгою поставлені відомі кіноадаптації чи вистави в театрах, або книга суттєво вплинула на їхнє створення.
  5. Книга є предметом вивчення в багатьох навчальних закладах будь-якої країни.
  6. Автор книги є настільки історично значущий, що кожна з його робіт може вважатися значущою. Це не значить, що автор просто значущий для Вікіпедії. Це означає, що автор книги настільки видатний, що його життя та його окремі роботи є неодноразовим предметом академічного вивчення.
Академічні та технічні книги
  1. Академічні та технічні книги виконують зовсім інші функції і проходять через зовсім інші процеси, ніж книги, що призначені для широкої публіки. Вони часто є вузькоспеціалізованими, мають невеликі тиражі та можуть були доступні лише в спеціалізованих бібліотеках і книгарнях. З цих причин більшість критеріїв для звичайних книг непридатні до академічної сфери, оскільки вони були б занадто обмежувальними та виключали би статті про книги, які заслуговують на увагу. Знову ж таки, здоровий глузд має переважати. У таких випадках можливими підставами для визначення значущості є, зокрема, публікацію академічними видавництвами, наскільки широко цитується в інших наукових виданнях чи ЗМІ, кількість видань книги, кількість перекладів на інші мови, впливовість цієї книги в галузі своєї спеціальності чи дисципліни, чи входила до обов'язкової літератури для вивчення в декількох авторитетних навчальних закладах.
  1. Включення книги до надійного списку бестселерів є нетривіальним, якщо список помітний або список опублікований відомим ЗМІ, або список перепублікований або висвітлений в інших надійних джерелах. Списки бестселерів у джерелах роздрібної торгівлі чи електронної комерції, як-от Amazon, або в самвидавних джерелах, як-от особисті веб-сайти, блоги, дошки оголошень, вікі та подібні медіа, не вважаються надійними.