Вікіпедія:Освітня програма Вікіпедії/Керівникам

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку



Переваги участі в програмі для навчального закладу[ред. код]

Країни, де провадиться Освітня програма Вікіпедії
  • Участь у міжнародному проєкті (пілотний проєкт на рівні Міністерства освіти і науки України)
  • Використання при роботі над статтями результатів досліджень науковців університету
  • Збільшення індексу цитованості університету та його викладачів в Інтернеті (через згадки їх імен, їх наукових праць)
  • Розширення обсягу і якості інформації, а також якості висвітлення теми про університет в україномовному розділі Вікіпедії та інших мовних розділах (англійська, німецька, французька, іспанська, італійська, польська, японська, китайська, арабська мови тощо) — можливість залучення іноземних студентів
  • Рейтинг університету, факультетів, викладачів
  • Реалізація університетом однієї з найважливіших функцій — просвітницької (популяризація науки)
  • Розвиток україномовного енциклопедичного продукту

Передумови в Україні[ред. код]

Окремі заклади долучилися до Освітньої програми у 2011 році.

У різний час Міністри освіти і науки України зверталися до академічної спільноти України з закликом робити власний внесок у Вікіпедію і залучати до цього учнівську молодь; див. звернення Івана Вакарчука у 2010, звернення Сергія Квіта у липні 2015.

14 січня 2017 року Прем'єр-міністр України підписав резолюцію щодо заходів, спрямованих на створення сприятливих умов для наповнення української Вікіпедії.

Якщо ваш заклад хоче долучитися[ред. код]

  • Повідомте підлеглих педагогів про такий вид роботи, дайте їм посилання на цю сторінку і наші контакти (див. нижче) — ми допомагаємо зрозуміти й опанувати редагування Вікіпедії.
  • Впровадьте редагування статей Вікіпедії як заміну іншим видам роботи студентів, не перенавантажуйте процес, роблячи Вікіпедію обов'язковим додатком.
  • Не ставте вимог створювати статті про всіх викладачів/підрозділи закладу; усі статті мають відповідати критеріям значущості перш за все.

З будь-якими запитаннями щодо редагування Вікіпедії, інтегрування її у навчальну дисципліну тощо пишіть на ел. пошту wm-uawikimedia.org. Ми розглянемо можливість провести тренінг з редагування Вікіпедії для студентів. Також ми допоможемо вам створити інтерактивну сторінку вашого курсу у службовому просторі Вікіпедії, яка дасть можливість вам легко відслідковувати внесок, який роблять студенти у статті Вікіпедії, а також допоможе координувати дії студентів між собою та зі спільнотою Вікіпедії. Студентові та викладачеві потрібно зареєструватись у Вікіпедії (не обов'язково реєструватись під справжнім ім'ям, можна скористатися псевдонімом).