Вікіпедія:Перейменування статей/Інформаційний тероризм → Комп'ютерний тероризм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Інформаційний тероризмКомп'ютерний тероризм[ред. код]

Інформаційний тероризм стаття за даним посиланням має невірну назву, оскільки, вона описує поняття Комп'ютерного тероризму або кібертероризму. Навіть, якщо ми розглянемо цю статтю іншими мовами, ми побачимо, що в англійській вона має назву Cyber terrorism, в російській Компьютерный терроризм, в німецькій Cyber-Terrorismus. Інформаційний тероризм та комп'ютерний - це два окремі поняття. Стаття за посиланням вище, описує саме комп'ютерний (кібер) тероризм. Використовує такі джерела як:

Комп'ютерний тероризм : практика запобігання, протидії, розслідування : навч. посіб. / П. Д. Біленчук, В. В. Кравчук, О. В. Кравчук, В. М. Кулик ; М-во освіти і науки України, Хмельниц. держ. центр наук.-техн. і екон. інформації, Київ. нац. ун-т внутр. справ. − Хмельницький, 2008. − 258 с. : іл. − Бібліогр. : с. 243−252 (164 назви). − ISBN 978-966-7872-54-0.

Закон України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» від 5 жовтня 2017 року № 2163-VIII

Та Defining cyber terrorism.

У всіх джерелах, які використовуються у статті йдеться саме про Комп'ютерний або кібер тероризм, і ніяк про Інформаційний.

Інформаційний тероризм, у свою чергу, зовсім нове явище, яке описали в Центрі протидії дезінформації при РНБО України (https://cpd.gov.ua/announcement/інформаційний-тероризм/).

Інформаційний тероризм – прямий свідомий вплив на психіку та свідомість людей з метою формування необхідних думок і суджень, що певним чином задають напрям поведінки людей.

Це явище потребує окремої статті на Вікіпедії. Використання словосполучень інформаційний та кібер тероризм в одній статті є неправильним та вводить читачів в оману.

Пропоную змінити назву якомого швидше для створення нової статті про Інформаційний тероризм із правильним змістом. -- Havel the K (обговорення) 16:40, 31 березня 2022 (UTC)[відповісти]

 За Згоден, різні терміни. --Sandsgami (обговорення) 15:02, 23 березня 2022 (UTC)[відповісти]
 За Згоден, різні терміни. --白猫しろ ねこОбг. 20:05, 25 березня 2022 (UTC)[відповісти]
 За Виступаю за та додаю аргументи для перейменування. Для цього пропоную розглянути поняття Кібервійна та Інформаційна війна. У даній статті стверджується, що Інформаційний тероризм - це використання комп'ютерних та телекомунікаційних технологій (насамперед, інтернету) в терористичних цілях. Наприклад, акти, спрямовані на залякування з метою досягнення політичних результатів, або завдання шкоди комп'ютерним мережам, особливо персональним комп'ютерам, підключеним до Інтернету, за допомогою таких засобів, як комп'ютерні віруси. Кібервійна - це спрямована передусім на дестабілізацію комп'ютерних систем і доступу до інтернету державних установ, фінансових та ділових центрів і створення безладу та хаосу в житті країн, які покладаються на інтернет у повсякденному житті. Міждержавні стосунки і політичне протистояння часто знаходить продовження в інтернеті у вигляді кібервійни: вандалізмі,пропаганді, шпигунстві, та безпосередніх атаках на комп'ютерні системи та сервери. Ми можемо побачити, що ці поняття є схожими. Тепер, пропоною розглянути поняття Інформаційний тероризм, яке надає нам ЦПД при РНБО. Інформаційний тероризм – прямий свідомий вплив на психіку та свідомість людей з метою формування необхідних думок і суджень, що певним чином задають напрям поведінки людей. Проаналізуємо поняття Інформаційна війна. Інформаційна війна - викладення інформації у спосіб, який формує у суспільстві чи групі людей потрібну точку зору, громадську думку, хід взаємодоповнюючих логічних думок, вичерпну систему поглядів щодо окремих питань на користь організатора інформаційної пропаганди. Як висновок, ми бачимо, що стаття, яку я пропоную перейменувати описує саме Комп'ютерний тероризм і ніяк не інформаційний, це можна зрозуміти з описання Кібервійни та Інфовійни. Кібер - стосується комп'ютерів та телекомунікаційних технологій, а Інфо - саме інформації. Тому, пропоную нарешті перейменувати статтю та гарантую, що докладу зусиль задля заповнення цих сторінок (Комп'ютерного тероризму та новостворенної про Інформаційний тероримз). Дякую! -- Havel the K (обговорення) 19:05, 11 квітня 2022 (UTC)[відповісти]

Підсумок[ред. код]

Перейменовано за результатами обговорення та за аргументами в обговоренні. --Acedtalk 16:51, 25 квітня 2022 (UTC)[відповісти]