Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/ЄВРЕЙСЬКОЇ ІСТОРІЇ І КУЛЬТУРИ КАБІНЕТ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ЄВРЕЙСЬКОЇ ІСТОРІЇ І КУЛЬТУРИ КАБІНЕТ, Кабінет з дослідження єврейської радянської літератури, мови і фольклору — установа при АН УСРР (з 1937 — АН УРСР; нині Національна академія наук України). Утворений 1936 на базі ліквідованого в тому ж році Київ. ін-ту єврейс. к-ри. Спочатку складався з двох секцій — лінгвістичної (кер. І.Співак) та муз. фольклору (кер. М.Береговський). 1940 почала діяти літ. секція (кер. Т.Альтман). Кабінет займався збором рідкісних видань, фольклорних матеріалів, особистих фондів відомих науковців-юдаїстів, фонозаписів, проводив розвідки в галузі мовознавства. В роботі Є.і. і к.к. брали участь відомі вчені, лінгвісти та письменники з різних республік СРСР. Членами вченої ради кабінету були єврейс. поети Д.Гофштейн та І.Фефер.

У роки Великої вітчизняної війни Радянського Союзу 1941—1945 кабінет продовжував свою наук. діяльність в евакуації в м. Уфа (нині столиця Башкортостану, РФ) у складі Ін-ту мови і літ. АН УРСР. Після повернення 1944 до Києва при ньому була створена Комісія зі збирання матеріалів і спогадів для «Чорної книги» — збірника свідчень про нацистський геноцид євреїв СРСР. Під час інспірованої 1949 сталінським (див. Й.Сталін) режимом кампанії по боротьбі з «безрідним космополітизмом» (див. Кампанія боротьби з «космополітизмом» 1949—1953) більшість співробітників кабінету, передусім ті, діяльність яких була пов’язана з діяльністю Єврейського антифашистського комітету, зазнали репресій, а кабінет було закрито. Його незмінний кер., чл.-кор. АН УРСР І.Співак був репресований і помер у в’язниці 1951.

1992 робота, яку проводив Є.і. і к.к., була поновлена у Від. єврейс. історії і к-ри в Ін-ті політ. і етнонац. досліджень АН України (з 1994 — Інститут політичних і етнонаціональних досліджень НАН України). Новоств. наук. підрозділ зосередився на істор. та етно-, політологічних проблемах у галузі україноюдаїки.

Література

[ред. код]
  • Беренштейн О.Б. О судьбе Кабинета еврейской литературы, языка и фольклора АН Украины. В кн.: Пам’ятати заради життя: Матеріали «круглого столу» з приводу 40-річчя загибелі членів Єврейського Антифашистського Комітету. Київ, серпень 1992 р. К., 1993.

Джерела

[ред. код]

Автор: Л.В. Гриневич.; url: http://history.org.ua/?termin=Evreyskoi_istorii_i_kult_kabinet; том: 3