Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/ІММІГРАНТ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ІММІГРАНТ (лат. immigrans (immigrantis) — той, що вселяється) — особа, яка в’їхала або в’їздить на тер. д-ви, що не є д-вою її громадянства чи країною постійного проживання, з дотриманням встановленої законодавством процедури в’їзду в д-ву з метою поселення на її тер. для постійного або тимчасового проживання. Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» (1991) поняття «постійне місце проживання» визначає як місце проживання на тер. якої-небудь д-ви не менше одного року фізичної особи, яка не має постійного місця проживання на тер. ін. д-в і має намір проживати на тер. цієї д-ви протягом необмеженого строку, не обмежуючи таке проживання певною метою і за умови, що таке проживання не є наслідком виконання цією особою службових обов’язків або зобов’язань за договором (контрактом).

На відміну від права особи на еміграцію право особи на імміграцію в міжнар. праві не закріплено. Передбачено лише право на рееміграцію (повернення особи в д-ву, з якої вона емігрувала) та репатріацію. Відповідні положення містяться, зокрема, в Загальній декларації прав людини 1948 (п. 2 ст. 13), Міжнар. пакті про громадянські і політ. права 1966 (п. 4 ст. 12), Міжнародній конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 1965 (ст. 5), Європейській конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950 (п. 2 ст. 3 Протоколу № 4). У Конституції України 1996 зазначено, що громадянин України не може бути позбавлений права в будь-який час повернутися в Україну (ст. 33).

Умови, за яких іноземець чи особа без громадянства можуть отримати дозвіл на імміграцію та згоду на постійне проживання в Україні, визначені ст. 3 Закону України «Про правовий статус іноземців» (1994). Цією ж статтею передбачено, що «порядок видачі дозволу на імміграцію, а також посвідки на постійне або тимчасове проживання та вирішення інших питань, пов’язаних з імміграцією іноземців, визначається Законом України про імміграцію».

Порядок в’їзду іноземців та осіб без громадянства регулюється постановою КМ України «Про Правила в’їзду іноземців в Україну та виїзду з України і транзитного проїзду через її територію» від 29 груд. 1995.

Література

[ред. код]

Human Rights. A CompilatioN of International Instruments. New York, 1978.

Джерела

[ред. код]

Автор: В.П. Суботенко.; url: http://history.org.ua/?termin=Immigrant; том: 3