Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/ІНАВГУРАЦІЯ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ІНАВГУРАЦІЯ (лат. inauguratio — посвячення) — 1) урочиста церемонія вступу на посаду новообраного глави держави, коронації монарха. В різних країнах визначається відповідними законами та ін. правовими актами. Як правило, І. президента проводиться не пізніш як у 15-денний строк після офіційного оголошення результатів виборів.

В Україні порядок І. глави держави встановлено Конституцією України 1996 (ст. 104). Новообраний Президент України (див. Президент) вступає на пост не пізніше ніж через 30 днів після офіційного оголошення результатів виборів. Необхідним атрибутом І. є складання главою держави присяги народові, що здійснюється на урочистому засіданні Верховної Ради України. Приведення Президента України до присяги здійснює Голова Конституційного Суду України. Під час І. поряд з новообраним Президентом знаходиться попередній Президент, що має символізувати правонаступництво президентської влади.

У разі, коли Президента України обрано на позачергових виборах, він складає присягу у 5-денний строк після офіційного оголошення їх результатів.

З моменту складення присяги Президент України вступає на пост і приступає до виконання своїх повноважень;

2) урочиста процедура посвячення у вищий духовний сан.


Джерела

[ред. код]

Автор: Л.Т. Кривенко.; url: http://history.org.ua/?termin=Inavguracija; том: 3