Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/ІНСТИТУТ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ДОСЛІДЖЕНЬ НАН УКРАЇНИ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ІНСТИТУТ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ДОСЛІДЖЕНЬ НАН УКРАЇНИ — н.-д. установа в складі Національної академії наук України. Ств. за постановою Президії АН України від 7 жовт. 1992 у Києві. До серед. 2001 функціонував як Інститут східноєвроп. досліджень НАН України. Ініціатором заснування ін-ту був президент Східноєвропейських досліджень інституту імені В.Липинського у Філадельфії (США), д-р історії (Мюнхенський ун-т, 1957; Колумбійський ун-т, 1968), проф. Я.Пеленський (з листоп. 1992 — іноз. чл. АН України; з 1994 — НАН України). Він же і очолив новостворений ін-т.

Метою наук. роботи ін-ту є дослідження процесів європейської інтеграції та їх різнопланових впливів на Україну; дослідження проблем нац.-держ. буд-ва й сусп.-політ. та культ. взаємин України з країнами Сх. та Центр.-Сх. Європи; дослідження й публікація істор. та політологічної спадщини представників укр. державницької школи (див. Державницький напрям в українській історіографії).

Серед академічних вид., підготовлених ін-том: «В’ячеслав Липинський: історико-політологічна спадщина і сучасна Україна» (Київ—Філадельфія, 1994); «В’ячеслав Липинський. Листи до братів-хліборобів» (Київ—Філадельфія, 1995); «Мирні переговори між Українською Державою та РСФРР, 1918 р. Збірник документів і матеріалів» (Київ—Нью-Йорк—Філадельфія, 1999).

Основою міжнар. діяльності ін-ту є тісна співпраця з Ін-том східноєвроп. досліджень ім. В.Липинського. Разом з цією наук. установою були проведені міжнар. наук. конф.: «Державницька школа: історія, політологія, право» (Київ, груд. 1997) і «Симон Петлюра та Доба Директорії УНР (до 120-річчя від дня народження С.Петлюри (1879—1999) та 80-річчя Директорії УНР (1918—1920))» (Київ, серп., 1999). Співпрацює також з Ін-том Центр.-Сх. Європи в Любліні (Польща), Ін-том сх. та пд.-сх. досліджень Віденського ун-ту (Австрія), Ін-том Гаррімана Колумбійського ун-ту (Нью-Йорк, США), Канадським інститутом українських студій, Науковим товариством імені Шевченка в Америці.


Джерела

[ред. код]

Автор: І.В. Раллє, В.Ф. Верстюк.; url: http://history.org.ua/?termin=Instytut_evrop_dosl_NAN_Ukr; том: 3