Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/Білецький Олександр Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

БІЛЕЦЬКИЙ Олександр Іванович

(02.11(21.10).1884–02.08.1961) – укр. історик літератури. Акад. АН УРСР (1939), акад. АН СРСР (1958). Засл. діяч н. УРСР (1941). Батько А.Білецького і П.Білецького. Н. поблизу Казані (нині місто в Татарстані, РФ) в сім’ї агронома. Вчився в Казанській, а потім Харків. г-зіях. Закінчив 1907 історико-філол. ф-т Харків. ун-ту. 1918 захистив магістерську дис. Читав лекції у Харків., Київ. ун-тах, ін. вузах. 1939–41 і з 1944 до кінця життя очолював Ін-т літератури АН УРСР. 1946–48 – віце-президент АН УРСР, гол. ред. ж. «Радянське літературознавство». Автор численних праць з теорії літ., з історії давньої та нової укр. літ., а також з історії зх. та рос. літератур.

Значна ч. досліджень Б. присвячена проблемам давньої й сучасної укр. літ. Вивчав творчість С.Полоцького, І.Вишенського, Г. Сковороди. Всебічно проаналізував худож. досягнення І. Котляревського, Г. Квітки-Основ’яненка, Марка Вовчка, І. Нечуя-Левицького, Панаса Мирного, М. Коцюбинського, Лесі Українки. Особливу увагу приділив обґрунтуванню визначного місця Т. Шевченка в світ. літ. Вперше в рад. Україні поставив питання про світ. значення укр. літ., її місце в світ. літ. процесі.

Досліджував рос. класичну літ. Ґрунтовні дослідження присвячено творчості Ф.Достоєвського, М.Лєскова, І.Тургенєва, О.Пушкіна, М.Лермонтова, М.Гоголя та ін. Однією з гол. тем у наук. працях була тема єднання двох літ. – укр. та рос.: «Шевченко і російська культура», «Шевченко і слов’янство» (1953), «Гоголь і українська література» (1954), «Шляхи розвитку російсько-українського єднання» та ін. Був одним із кращих знавців антич. та зх.-європ. літ. Склав кілька хрестоматій з історії зарубіжних літ. в укр. перекладах. Плідно працював у галузі теорії літ., розробляв проблеми мист-ва слова, природи і функцій літ. як різновиду мист-ва, психологію літ.-худож. творчості та ін.

Був одним із найавторитетніших кер. молодих дослідників.

П. у м. Київ.

Література[ред. код]

  • Гудзій М.К. Олександр Іванович Білецький. К., 1959; Про Олександра Білецького. Спогади, статті. К., 1984.

Джерела[ред. код]

Автор: Л.А. Шевченко.; url: http://history.org.ua/?termin=Biletskyj_O; том: 1