Вікіпедія:WikiDay/Хмельницька ОУНБ ім. Островського (2014)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

13 червня 2014 року у Хмельницькій ОУНБ ім. Островського (Хмельницький, вул. Героїв Майдану, 28) відбувся Бібліотечний Вікідень. Він тривав з 10 до 15 години.

У ньому взяли участь працівники бібліотеки та її відвідувачі.

Список створених протягом заходу статей:

Статті «Профспілки Хмельниччини» та «Твій погляд» були швидко вилучені. «Валерій Михайлович Грошко» та "Хмельницький обласний осередок Всеукраїнської громадської організації «Конгрес літераторів України» на момент написання цього тексту перебувають на «повільному» вилученні.

Низка суб'єктивних вражень про захід від присутнього на ньому вікіпедиста

[ред. код]

Вікідень відбувся, і загалом відбувся добре. В бібліотекарів мотивація була, починаючи від керівництва закладу і до власне бібліотекарів. Склалось враження, що вони «зітхнули з полегшенням», коли я напередодні запропонував їм свою допомогу як вікіпедиста. Йшли назустріч у всьому.

Суто «бібліо» сторона була підготовлена якісно — стенд із книгами, комп'ютери, навіть чай з коржиками і тележурналісти.

Не знаю, яким чином проходило навчання бібліотекарів редагуванню Вікіпедії до заходу (з пані, які його проводила, і мала б бути найбільш досвідченою, поспілкуватись не вдалось через її чи то лікарняний, чи то відпустку), але воно має потенціал до розвитку. НМСД дати їм прочитати позатогорішній посібник «Як редагувати Вікіпедію» було б продуктивніше, ніж те, що вони отримали. Але бібліотекарі справді намагалися і самі створити статті, і допомогти з цим відвідувачам.

Ще були маленькі шпаргалки з редагування (2 види), але я не впевнений, чи вони можуть допомогти новачку. Але виглядали гарно.

Несподівана технічна проблема: при реєстрації учасників виявилось, що «з вашого АйПі сьогодні зареєструвалось надто багато користувачів, зачекайте добу». Розумію, що то захист від вандалів, менш з тим для масових заходів це таки проблема. Тобто зареєструвалась лише частина бажаючих, частина змушена була писати анонімно (дехто в описах редагувань вказував своє ім'я).

Несподівана технічна проблема № 2: при намаганні зберегти одну статтю не пропускав фільтр «Вандалізм». Я такого вікі-досвіду не мав, адміністратор NickK дуже оперативно підказав, в чому проблема, за що йому подяка. Зрештою ту статтю таки створили.

Особистісні особливості окремих «неовікіпедистів» теж потребували уваги. Іноді важко (або й неможливо) було пояснити новачку, чому статтю варто писати енциклопедично й без формулювань на зразок «Але, на мій погляд, вже минув час…». Дві статті було швидко видалено, і на це були цілком об'єктивні причини.

На відміну від офіційно планованого організаторами написання статті в бібліотеці, абсолютно всі заготували їх заздалегідь — повністю чи (частіше) частково. Я теж, до речі. І це має сенс — новачку статтю за кілька годин «з нуля» написати дуже важко. Але тоді виникає питання того, аби наступного разу бібліотекарі були детально поінформовані щодо критеріїв значимості і ще ДО ЗАХОДУ пропонували зацікавленим читачам готувати статті або на теми з визначеного бібліотекарями переліку, або принаймні якось контролювали цей процес, відсіюючи відвертий непотріб.

З найприємнішого — кілька новачків казали, що писатимуть до Вікіпедії й далі. Причому це якраз були ті, в кого вийшли доволі непогані статті. Будемо сподіватися. Volodymyr D-k (обговорення) 16:58, 21 червня 2014 (UTC).[відповісти]