Дейотар (цар Пафлагонії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дейотар
Народився невідомо
Помер 6
Гангри
Національність галати
Знання мов давньогрецька
Титул цар Пафлагонії
Термін 31 до н. е.— 6 роки н. е.
Попередник римське володіння
Наступник римське володіння
Батько Кастор I
Мати Адобогіона
Діти 1 син

Дейотар Філодельф (*д/н —6) — цар Пафлагонії у 31 до н. е.6 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Кастора I, царя Галатії і Пафлагонії. Втім після його смерті у 36 році до н. е. династія втратила усі володіння, конфісковані триумвіром Марком Антонією. Лише у 31 році до н. е., готуючись до вирішального протистояння з Октавіаном, Антоній передав Дейотару північну Пафлагонію з містом Гангри. також надав понтійські міста Неаполь і Помпейомполь.

Але того року за посередництва римського консула-суфекта Марк Тіція, сприявши поразці військ Марка Антонія на суходолі. Внаслідок цього слідом за перемогою Октавіана у битві біля Акціума Пафлагонія була збережена за Дейотаром. Він оголосив свого сина Деотара II своїм співцарем задля зміцнення влади. Втім той помер у 27 році до н. е.

Про подальшу діяльність Дейотара Філадельфа замало відомостей. Він залишався вірним римському імператору. Служив надійною опорою римської влади в Малій Азії. Після смерті Дейотара у 6 році його царство було приєднано до Римської імперії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Christian Marek: Geschichte Kleinasiens in der Antike. C. H. Beck, München 2010, ISBN 978-3-406-59853-1, S. 920 (Index, siehe Paphlagonien/Paphlagonier).