Дельта-змій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дельта-змій
Дельта-змії у польоті

Дельта-змій — різновид каркасних повітряних зміїв з дельтоподібним (іноді трикутним) крилом.

Конструкція[ред. | ред. код]

Загальна конструкція[ред. | ред. код]

Змій має конструкцію, наближену до дельтаплана. Каркас складається з чотирьох (в окремих випадках — п'яти) ребер — центрального поздовжнього, яке утримує центральні передню і задню точки крила, поперечного (або поперечних для п'яти ребер), яке утримує бокові ребра, і власне бокових ребер, які утримують передні кромки крила. Бокові ребра звичайно не приєднуються до переднього краю центрального поздовжнього ребра, що робить конструкцію змія напівжорсткою.

Передній кут[ред. | ред. код]

Передній кут утворюється передніми боковими лініями крил, від нього значною мірою залежить підйомна сила та стабільність польоту змія.

Передній кут дельта-зміїв звичайно знаходиться в діапазоні 90-120°[1] і рідко буває більшим або меншим.

Змії з більшим переднім кутом складніші в управлінні та потребують акуратного налаштування вуздечки або використання спеціальних конструктивних елементів стабілізації польоту, але характеризуються відносно більшою підйомною силою і використовуються при відносно слабкому вітрі. Змії з меншим переднім кутом є більш стабільними у польоті і звичайно використовуються у відносно широкому діапазоні сили вітру з перевагою сильного[2].

Кіль[ред. | ред. код]

Кіль є місцем кріплення вуздечки і виконує роль стабілізатора. Для великих зміїв, що можуть використовуватись при мінливому вітрі, кіль виготовляють мішковидної форми з відкритою передньою стороною. При сильному вітрі такий кіль працює як звичайний, оскільки натяжіння леєра утримує киль закритим. При зменшенні сили вітру натяжіння леєра зменшується і кіль роздувається, що утримує змія від передчасного вильоту у зеніт та подальшого завалювання.

Каркас[ред. | ред. код]

Каркас змія має бути пружним, а його жорсткість повинна відповідати силі вітру. Достатньо пружний каркас стабілізує політ змія при поривах або зміні сили вітру.

Ребра каркаса виготовляють з дерев'яних рейок, вуглепластикових або алюмінієвих трубок тощо. При використанні дерева перевагу віддають легким і відносно пружним породам, таким як бамбук, сосна тощо.

При виготовленні ребер з квадратних соснових рейок товщину рейок обирають в діапазоні приблизно 1/120-1/250 від довжини залежно від сили вітру та якості деревини.

Крило[ред. | ред. код]

При виготовленні крила з тканини нитки (основна або утік) орієнтують вздовж центрального поздовжнього ребра. Це дозволяє мінімізувати деформацію крила через нерівномірність розтягування тканини вздовж та навскісь ниток тканини.

Крило, надмірно натягнуте поперечним ребром, є однією з причин недостатньої стабільності польоту змія.

Умови використання[ред. | ред. код]

Змій характеризується високою стабільністю польоту без хвоста і прийнятною підйомною силою. Призначений для використання в умовах відносно сильного вітру. Завдяки високій стабільності може використовуватись для підйому фотоапаратури та аерофотографування.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sport Kite Design. Архів оригіналу за 1 серпня 2017. Процитовано 12 червня 2018.
  2. Angles Nose // Delta Wing Jets vs. Delta Cites [Архівовано 30 грудня 2018 у Wayback Machine.] (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]