Джейш аль-Фатах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джейш аль-Фатах
Дата створення / заснування 24 березня 2015
Логотип
Участь у військовому конфлікті Громадянська війна в Сирії
Країна  Сирія
Політична ідеологія ісламізм
Розташування штаб-квартири Ідліб і Ідліб
Зона обслуговування Сирія

Джейш аль-Фатх (також Джаїш аль-Фатах; араб. جيش الفتح «Армія завоювання/Армія перемоги») — військовий альянс у громадянській війні в Сирії, який складався з кількох сирійсько-ісламістських повстанських угруповань. Він оголосив про своє створення 24 березня 2015 року. Головною метою цього альянсу є повалення уряду Башара Асада.

Розвиток з моменту заснування альянсу[ред. | ред. код]

23 березня альянс почав наступ і 25 квітня 2015 року захопив столицю однойменного губернаторства Ідліб у битві за Ідліб 2015.[1]

Наприкінці квітня 2015 року Джейш аль-Фатх здійснила черговий наступ в районі міста Джіср аль-Шугур і 28 квітня 2015 року разом із Вільною сирійською армією захопила це стратегічно важливе місто.

28 травня 2015 року місто Аріха та навколишні села були повністю захоплені альянсом повстанців лише за 3 години, повідомляє Сирійська обсерваторія з прав людини.[2]

Організація[ред. | ред. код]

Коаліція Джейш аль-Фатх створена за зразком південного фронту Вільної сирійської армії і, таким чином, насамперед призначена для боротьби з урядом Асада. Ахрар аш-Шам є найбільшою повстанською групою в рамках Джаїш аль-Фатах, також є невеликі батальйони Братів-мусульман (Сирія), а коаліція також складається з частин Фронту Аль-Нусра. Альянс співпрацює з Вільною сирійською армією і підпорядковується верховному командуванню Ісламського фронту.

Джейш аль-Фатах в основному діє в губернаторстві Ідліб і невеликими частинами в губернаторстві Хама і Латакія.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. New Islamist alliance seizes Idlib from Syrian troops. France 24 (англ.). 30 березня 2015. Процитовано 11 серпня 2022.
  2. http://www.syriahr.com/en/2015/05/al-fateh-army-takes-control-over-the-whole-city-of-ariha-in-idlib/
  3. Rebels seek to storm Idlib amid chemical fears. web.archive.org. 2 квітня 2015. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 11 серпня 2022.