Довідка:Пошук

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Для пошуку у Вікіпедії необхідно скористатись вікном пошуку в правій частині вікна вашого браузера. Введіть назву статті, яка Вас цікавить, у поле пошук і натисніть кнопку Перейти. Якщо стаття з такою назвою існує, то вона автоматично відкриється в головному вікні браузера, інакше Вам буде запропоновано здійснити повнотекстовий пошук введеного слова у всіх статтях української Вікіпедії.

Ви можете відразу запустити повнотекстовий пошук у всіх статтях української Вікіпедії, ввівши в полі пошук ключове слово чи фразу і натиснувши кнопку Пошук.

Буває, що повнотекстовий пошук у Вікіпедії відключено у зв'язку з перевантаженням сервера. У такому разі Вам буде запропоновано скористатися пошуком Google, який регулярно індексує всі статті Вікіпедії і за ефективністю не поступається пошуковому механізму самої Вікіпедії.

Правила пошуку у Вікіпедії

Далі викладено деякі поради, які допоможуть зробити пошукові запити ефективнішими.

Використання ключових фраз

У звичайному режимі Вікіпедія повертає результати пошуку, які містять усі входження будь-якої комбінації слів з ключової фрази, заданої у вікні пошук. Тобто, якщо задано фразу пошуковий механізм, Вікіпедія видасть не тільки всі статті, в яких є словосполучення пошуковий механізм чи механізм пошуковий, але й всі статті, які містять окремо слова механізм та пошуковий.

Для того, щоб змусити систему вибирати лише статті, які містять всі слова з ключової фрази, поставте знак «+» перед кожним словом, тобто в наведеному прикладі: +пошуковий +механізм

Якщо взяти ключову фразу в подвійні лапки, то здійснюватиметься пошук усієї фрази зі словами в зазначеному порядку. Тобто, запит на «пошуковий механізм» поверне всі статті, в яких є словосполучення пошуковий механізм, і проігнорує статті з механізм пошуковий.

Для того, щоб вилучити із запиту певне слово, необхідно поставити перед ним знак «-», наприклад, пошуковий -механізм.

Верхній та нижній регістр

Пошук по ключовому слову є нечутливим до регістру. Тобто, запит на Україна, україна чи УКРаїНа видасть однаковий результат.

Але регістр при пошуку за ключовими фразами чи словосполученнями, окремі слова яких починаються з великої літери, іноді може мати значення (наприклад, запит на «Велика Вітчизняна війна» та «Велика вітчизняна війна» може повернути різні результати). Тому випробуйте всі варіанти.

Спеціальні символи

При пошуку слова, яке містить спеціальні символи (наприклад, Odiliënberg — з умлаутом ë), результат, який видасть Вікіпедія, на даний момент залежить від того, як ці символи зберігаються в тексті статті: наприклад, умлаут ë зберігається як символ ë (Unicode) чи як HTML-код ë (euml). Ця незручність є результатом помилки програмного забезпечення, яка невдовзі буде виправлена. Але тимчасово в таких випадках рекомендується шукати Odili чи/та nberg.

Для отримання детальнішої інформації щодо спеціальних символів див. документацію MediaWiki.

Апострофи та одинарні лапки

Слово в одинарних лапках (тобто 'слово') може бути знайдено лише тоді, якщо в запиті воно теж буде вказано в одинарних лапках. Тому при написанні статей не рекомендується вживати такі лапки. Зі звичайними подвійними лапками (тобто «слово») такої проблеми немає.

У Вікіпедії зазвичай апостроф у тексті позначається за допомогою одинарних лапок (тобто, м'яч, а не м'яч — зверніть увагу!). Тому в більшості випадків використовуйте в запитах саме таке позначення апострофа.

Зовнішні пошукові механізми

Для пошуку по Вікіпедії ви можете скористатися також зовнішніми пошуковими системами: такими, наприклад, як Google.com Google чи Yahoo!. Такі системи, зазвичай, є швидшими, аніж власний пошуковий механізм Вікіпедії. Але оскільки ці системи індексують статті Вікіпедії через певні інтервали часу, вони можуть не знаходити найновіших статей, створених після останньої індексації.

Вікіпедія автоматично пропонуватиме Вам скористатися для пошуку ресурсами зовнішніх пошукових систем (Google чи Yahoo) у разі перевантаження сервера, коли її власний пошуковий механізм відключено.

toolserver

Тулсервер Вікімедії (The Wikimedia Toolserver) — це спільна платформа, що надає хостинг для різних інструментів, програмного забезпечення, написаного і використовуваного редакторами Вікімедіа. Послуга управляється Вікімедіа Deutschland еВ при сприянні з боку Фонду Вікімедіа. На даний момент ми рекомендуємо такі інструменти тулсерверу:

  • ScanCat — виводить список статей або зображень для заданої категорії або спільних для двох заданих категорій, в тому числі включно з підкатегоріями.
  • SUL — кількісний аналізатор внеску користувачів із заданим логіном по всіх проєктах фонду Вікімедіа

Служби, які індексують Вікіпедію

  • Altavista
  • Google
  • Yahoo

Google

Для пошуку по Вікіпедії за допомогою Google ви можете скористатись такими посиланнями:

Yahoo!

Для пошуку по Вікіпедії за допомогою пошукового механізму Yahoo! ви можете скористатись такими посиланнями: