Еакід Епірський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Еакід Епірський
дав.-гр. Aιακίδης
Біографічні дані
Народження 4 століття до н. е.
Епір
Смерть 313 до н. е.
Еніадиd
У шлюбі з Фтія Епірська
Діти Деідамія і Пірр Епірський[1]
Династія Еакіди
Батько Арріба Епірський
Мати Троада[d]

Еакід (дав.-гр. Aιακίδης) — цар Стародавнього Епіру із роду Пірридів, правив у період 331—313 до н. е. Син царя молоссів Арібби, батько Пірра.

Коли Арібба був позбавлений престолу Філіппом ІІ (бл. 343 до н. е.), Еакід залишив Епір і звернувся по допомогу до афінян, але тільки по смерті Александра Епірського вдалося Еакіду утвердитися на Епірському престолі, причому він повинен був визнати протекторат Олімпіади (дружини Філіппа і мати Александра), партії якої він дотримувався і при першій смуті по смерті Александра Великого. Коли Олімпіада в 317 до н. е. була обложена у Підні Кассандром, Еакід хотів рушити до неї на допомогу, але епіроти перейшли на бік Кассандра. У 313 до н. е. Еакід повернувся в Епір з Етолії, але був розбитий братом Кассандра, Філіппом, і убитий в битві.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Любкер Ф. Pyrrhus // Реальный словарь классических древностей по Любкеру / под ред. Ф. Ф. Зелинский, А. И. Георгиевский, М. С. Куторга и др. — СПб: Общество классической филологии и педагогики, 1885. — С. 1133–1135.