Злочин (фільм, 1976)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Злочин
рос. Преступление
Жанр детектив
драма
Режисер Євген Ташков
Сценарист Рустам Мамед Ібрагімбеков
Євген Ташков
У головних
ролях
Ігор Озеров
Олена Габець
Віталій Юшков
Владислав Стржельчик
Юрій Соломін
Микола Гриценко
Людмила Гурченко
Оператор Сергій Зайцев
Борис Кочеров
Петро Шумський
Композитор Андрій Ешпай
Художник Михайло Карташов
Леонід Платов
Кінокомпанія "Мосфільм"
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1976
IMDb ID 0255509

«Злочин» (рос. «Преступление») — радянський художній фільм-кінематографічна дилогія (фільм перший — «Нетерпимість», фільм другий — «Обман» в 2 серіях) режисера Євгена Ташкова, знята у 1976 році на кіностудії «Мосфільм» в жанрі кримінально-психологічної драми. Обидва фільми — лідери прокату, в рік прем'єри їх подивилося 27 млн і 23,3 млн глядачів відповідно.

Сюжет[ред. | ред. код]

Нетерпимість[ред. | ред. код]

Учень випускного класу Володимир Каретников (Юшков) затриманий при здійсненні подвійної крадіжки. У суді директор школи Лідія Андріївна (Медведєва) і один з педагогів Павло Сергійович (Озеров) дають особисту поруку за молоду людину. Суд обмежується умовним засудженням. Батько Володимира — Григорій Васильович Каретников (Стржельчик), один з керівників великого ткацького підприємства, — прихильник життєвої позиції «сильної особистості». Він засуджує сина не за відсутність будь-яких етичних норм, а за дріб'язковість у виборі мети і недолік твердості в її досягненні. З прямого потурання батька юнак продовжує ігнорувати вимоги вчителів, морально і фізично принижувати оточуючих, у тому числі свою знайому Надю Коврову (Габець). Одного разу на захист дівчини встає вчитель Павло Сергійович. Згодом, все більше розчаровуючись в своєму колишньому другові Володі, Надя романтично захоплюється інтелігентним педагогом. Нетерпимий до непокори молодий Каретников вимагає від дівчини збереження колишніх відносин. Надя відмовляє йому. У момент сварки їй на допомогу приходить Павло Сергійович. Оскаженілий Володимир вдаряє вчителя ножем.

Обман[ред. | ред. код]

Павло Сергійович виживає, але знаходиться в лікарні у важкому стані. Григорію Васильовичу Каретникову повідомляють про новий злочин його сина. Він намагається нав'язати слідству і всім учасникам події версію про бійку на ґрунті юнацьких ревнощів. Його дії марні: Володимира засуджують до п'яти років ув'язнення. У місто приїжджає слідчий з Москви, майор міліції Олександр Володимирович Стрельцов (Соломін). Він розслідує факт покупки в столиці підробленого лотерейного квитка, справжній аналог якого виграв автомобіль. Квиток, за заявою заарештованого раніше в Москві шахрая, купив якийсь Олексій Олексійович Глушко (Яковлєв) — начальник місцевого ткацького цеху. Після того, як він звернувся в ощадкасу за отриманням призу, його затримують. Заплутаність показань Глушка і великі грошові суми, які фігурують у справі, дають підставу для проведення перевірки економічної діяльності цеху. Вона швидко виявляє факти виробництва і реалізації неврахованої продукції. Глушко легко визнає всі звинувачення, але стверджує, що діяв сам. У той же день він здійснює самогубство. Подальші слідчі дії виявляють головного підозрюваного в організації незаконного виробництва — Григорія Каретникова. Грамотні дії майора Стрельцова і його групи змушують злочинців зважитися на активне приховування доказів, що дозволяє затримати їх на гарячому.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]