Катран (рослина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Катран
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Капустоцвіті (Brassicales)
Родина: Капустяні (Brassicaceae)
Рід: Катран (Crambe)
L.
Вікісховище: Crambe (Brassicaceae)

Катран (Crambe) — рід трав'янистих рослин з родини капустяні (Brassicaceae).

Будова[ред. | ред. код]

Росте гарним кулястим кущем заввишки 1 м, який густо галузиться. У травні катран вкритий численними білувато-кремовими квітками з густим медово-духмяним запахом. М'ясисті сизуваті листки схожі на капусту.

Поширення та середовище існування[ред. | ред. код]

В Україні в степовій зоні росте шість видів катрану. Поширений на степових тирлиськах, кам'янистих і солонцюватих місцинах, крутосхилах, осипах, приморських пісках.

Практичне використання[ред. | ред. код]

На Приазов'ї, у степовій частині Криму, на Кавказі молоді, білі паростки катрану традиційно залучалися до їжі. Ранньої весни їх зрізують, відварюють у солоній воді і готують як спаржу або цвітну капусту.

Паростки, що виходять на поверхню ґрунту ранньою весною, утворені щільно згорнутими молодими листками у вигляді качана. Їх можна маринувати, солити про запас як капусту.

Товсте коріння, що проникає до 2 метрів у ґрунт, містить багато цукру й крохмалю. Насіння має 17,7—40,3 % жирної олії, яка відзначається гіркуватим присмаком.

На Херсонщині та Запоріжжі раніше з качанів катрану готували січеники. Качани вимочують на 30 хв у холодній воді, нарізують шматочками і тушкують у молоці. Потім додають пшеничної крупи і тушкують 10—15 хв. Охолоджують, додають сирих яєць, солі, ділять на грудочки, що обкочують у борошні у формі котлет, і смажать на олії.[1]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. М. Л. Рева, Н. Н. Рева Дикі їстівні рослини України / Київ, Наукова думка, 1976. — 168 с. — С. 68