Коефіцієнт перетворення теплоти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Коефіцієнт перетворення теплоти або коефіцієнт температурної трансформації (англ. Coefficient of performance) — коефіцієнт, що показує ефективність теплового насоса.

Коефіцієнт перетворення теплоти являє собою відношення кількості енергії, що генерується тепловим насосом, до кількості енергії, що витрачається на процес перенесення тепла[1].

Величину називають коефіцієнтом трансформації теплового насоса. Коефіцієнт трансформації теплового насоса, або теплонасосної системи теплопостачання (ТСТ) «Ktr» являє собою відношення корисного тепла, що відводиться в систему теплопостачання споживачеві, до енергії, що витрачається на роботу теплонасосної системи теплопостачання, і чисельно дорівнює кількості корисного тепла, одержуваного при температурах Tout і Tin, на одиницю енергії, витраченої на привод ТН або ТСТ. Реальний коефіцієнт трансформації відрізняється від ідеального, описаного формулою (вище), на величину коефіцієнта h, що враховує ступінь термодинамічної досконалості ГТСТ і незворотні втрати енергії при реалізації циклу.

В[2] наведені залежності реального й ідеального коефіцієнтів трансформації (Ктр) теплонасосної системи теплопостачання від температури джерела тепла низького потенціалу Tin і температурного потенціалу тепла, що відводиться в систему опалення Tout. При побудові залежностей, ступінь термодинамічної досконалості ТСТ h була прийнята рівною 0,55, а температурний напір (різниця температур хладону і теплоносія) в конденсаторі і у випарнику теплових насосів дорівнював 7 ° C. Ці значення ступеня термодинамічної досконалості h і температурного напору між хладоном і теплоносіями системи опалення та теплозбору є близькими до дійсності з точки зору врахування реальних параметрів теплообмінної апаратури (конденсатор і випарник) теплових насосів, а також супутніх витрат електричної енергії на привод циркуляційних насосів, систем автоматизації, запірної і керуючої арматури.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 7 Березня 2019. Процитовано 22 Лютого 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Васильев Г. П. Теплохладоснабжение зданий и сооружений с использованием низкопотенциальной тепловой энергии поверхностных слоёв Земли (Монография). Издательский дом «Граница». М., «Красная звезда» — 2006. — 220 °C.

Інтернет-ресурси[ред. | ред. код]