Колективні ефекти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Колекти́вні ефе́кти — у фізиці прискорювачів, сукупність різноманітних явищ, що залежать від інтенсивності пучка заряджених частинок, і впливають на його динаміку в прискорювачах. У пучку малої інтенсивності частинки не взаємодіють між собою і не впливають на оточення, таким чином, рух частинок повністю визначається зовнішніми електромагнітними полями елементів прискорювача. В інтенсивному згустку поле, створюване ансамблем заряджених частинок, впливає на динаміку окремої частинки як безпосередньо, так і через поля, що наводяться на елементах прискорювача. Саме колективні ефекти, як правило, обмежують інтенсивність пучка в прискорювачах.

Колективні ефекти можуть бути як некогерентними (впливають індивідуально на рух кожної частинки) так і когерентними (змушують рухатися весь пучок або згусток синфазно).

Типи колективних ефектів[ред. | ред. код]

Зазвичай під колективними ефектами мають на увазі:

  • Просторовий заряд — власне поле всіх частинок пучка, без урахування оточення. Цей ефект призводить до дефокусування частинок пучка, появи розкиду частот власних коливань.
  • Наведені поля (англ. wakefields) й імпеданси — електричні та магнітні поля, створювані зарядами і струмами зображення у провідних елементах вакуумної і прискорювальної системи, а також їх подання в частотному відображенні. Ефекти, пов'язані з наведеними полями, надзвичайно різноманітні і породжують багато типів нестійкостей: нестійкість від'ємної маси, робінсонівська нестійкість, BBU (англ. beam break-up), head-tail ефект тощо.

У ширшому сенсі до колективних ефектів відносять[1]:

Придушення колективних нестійкостей[ред. | ред. код]

Для боротьби з колективними нестійкостями використовують різні методи, залежно від конкретного типу. Це можуть бути пасивні методи, наприклад, спеціальні покриття вакуумної камери для зниження коефіцієнта вторинної емісії, або активні системи зворотного зв'язку.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Review of Collective Effects [Архівовано 17 січня 2017 у Wayback Machine.], J.Holmes, S.Henderson, Y.Zhang, USPAS, 2009.

Література[ред. | ред. код]