Користувач:Іван Дзюба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

П.І.Б.: Дзюба Іван Олександрович

Дата народження: 28.01.2005

Місце навчання: ОЗОШ №1

Клас (на 2020 -2021 рік) : 11-Б

Улюблені предмети: Математика

Курс "Інформаційна безпека"

Урок 1

[ред. | ред. код]

Основні поняття в області безпеки інформаційних технологій. Місце і роль автоматизованих систем в управлінні бізнес-процесами. Основні причини загострення проблеми забезпечення безпеки інформаційних технологій

https://drive.google.com/file/d/1eROuzdcJEyneAufYxt_wO5ylG6qyaT-H/view?usp=sharing

Урок 2

[ред. | ред. код]

Інформація та інформаційні відносини. Суб'єкти інформаційних відносин, їх інтереси та безпека, шляхи нанесення їм шкоди. Безпека інформаційних технологій.

Урок 3

Загрози безпеці інформації в автоматизованих системах. Основні джерела і шляхи реалізації загроз безпеки та каналів проникнення і несанкціонованого доступу до відомостей та програмного коду.


Автоматизована система

Автоматизована система (АС) (англ. automated system) — сукупність керованого об'єкта й автоматичних керуючих пристроїв, у якій частину функцій керування виконує людина. АС являє собою організаційно-технічну систему, що забезпечує вироблення рішень на основі автоматизації інформаційних процесів у різних сферах діяльності (управління, проектування, виробництво тощо) або їх поєднаннях.

Комп'ютерний вірус

Комп'ютерний вірус (англ. computer virus) — комп'ютерна програма, яка має здатність до прихованого самопоширення. Одночасно зі створенням власних копій віруси можуть завдавати шкоди: знищувати, пошкоджувати, викрадати дані, знижувати або й зовсім унеможливлювати подальшу працездатність операційної системи комп'ютера.

Шкідливе програмне забезпечення

Шкідливе програмне забезпечення (англ. malware — скорочення від malicious — зловмисний і software — програмне забезпечення) — програмне забезпечення, яке перешкоджає роботі комп'ютера, збирає конфіденційну інформацію або отримує доступ до приватних комп'ютерних систем. Може проявлятися у вигляді коду, скрипту, активного контенту, і іншого програмного забезпечення.

Інтернет-шахрайство

Інтернет-шахрайство - це тип шахрайства чи обману в кіберзлочинності, який використовує Інтернет і може включати приховування інформації або надання невірної інформації з метою викрадення жертв грошима, майном та спадщиною.

Спам

Спам — масове розсилання кореспонденції рекламного чи іншого характеру людям, які не висловили бажання її одержувати.

Бот-мережа

Бот-мережа — це комп'ютерна мережа, що складається з деякої кількості хостів, із запущеними ботами — автономним програмним забезпеченням.

DDoS-атака

DDoS-атака — напад на комп'ютерну систему з наміром зробити комп'ютерні ресурси недоступними користувачам, для яких комп'ютерна система була призначена.

Крадіжка коштів

Крадіжка коштів (Вішинг) (від англ. voice — «голос»; fishing — «рибалка») — телефонне шахрайство, пов'язане з виманюванням реквізитів банківських карток або іншої конфіденційної інформації, примушуваннями до переказу коштів на картку злодіїв. Є найпоширенішим способом крадіжки коштів із рахунків громадян.

Крадіжка особистості

Крадіжка особистості (Identity theft) - означає незаконне використання чужих персональних даних для отримання вигоди.

Урок 4

[ред. | ред. код]

Основні ненавмисні і навмисні штучні загрози. Технічні засоби добування інформації. Програмні засоби добування інформації.

Технічні засоби добування інформації

Програмні засоби добування інформації

Урок 5

[ред. | ред. код]

Об'єкти захисту. Види заходів протидії загрозам безпеки. Переваги та недоліки різних видів заходів захисту. Основні принципи побудови системи безпеки інформації в автоматизованій системі.

План:

1.Об'єкти захисту в інформаційних системах https://jamboard.google.com/d/1O-fySXctCuzdg6R0WQcjdQw_EZyfSfp4GCd8Wfg1GiY/edit?usp=sharing

2.Види заходів протидії загрозам безпеки (Методи забезпечення безпеки інформації в ІС)

3. Переваги та недоліки різних видів заходів захисту. https://jamboard.google.com/d/13sQfR4AvViOahviuQsv-0qNZjdryNQvcEzvpIHeP-uk/edit?usp=sharing

4. Основні принципи побудови системи безпеки інформації в автоматизованій системі (Принципи організації захисту інформації в сучасних інфомраційно-комунікаційних системах і мережах)

Урок 6

[ред. | ред. код]

Правові основи забезпечення безпеки інформаційних технологій.

ПЛАН:

1. Правові основи забезпечення безпеки інформаційних технологій;

2. Закони України та інші нормативно- правові акти, що регламентують відносини суб'єктів в інформаційній сфері та захист інформації;

3. Відповідальність за порушення у сфері захисту інформації та неправомірного використання автоматизованих систем.

https://www.symbaloo.com/mix/webmix-awdo8


Урок 7

[ред. | ред. код]

Основні захисні механізми, які реалізуються в рамках різних заходів і засобів захисту. Ідентифікація та аутентифікація користувачів.


Приклади ідентифікації:

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=17770e68de1c

Приклади автентифікації:

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=08426ebcf143