Користувач:Kolya223/Петро виговський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Петро виговський {лицар тевтонського ордену}

Герб Петра виговського

Епітафія створена в 1705-1713 роках і присвячена пам'яті Петра Виговського, який помер у 1697 році. Він складається з написової дошки з червоного вапняку, з позолоченими написами в архітектурній рамі. Архітектура і скульптурне оздоблення виконані з сірого пісковику. Композиція епітафії тричастинна. Дошка виконана в профільованому каркасі з розетками. Над ним виконано фриз, заповнений акантовою ниткою. Завершення епітафії має форму масивного напівкруглого фронтону з гербом Виговських Абданків. Під табличкою розміщено підвіску, яка символізує смерть у вигляді крилатого черепа зі схрещеними кістками.

Текст напису має такий переклад: «Зупинися, перехожий, і подивись! Тут покоїться Петро з Вигова Виговський, граф Священної Римської імперії, походження якого дало йому славу та гідність, а природа наділила його найвідповіднішим характером. Але що ж?! Найблагороднішій здатності не дали розвинутися так, як вона могла. Бо коли він користується прихильністю Казимири, найпрекраснішої королеви Польщі, і керує її конюшнею та двором, обіймаючи послідовні посади в розквіті сил, він помирає в Ґданську через передчасний ірон долі та той, хто завдячував своїм початком місцевості на Чорній Мочі в Київській губернії знаходить могилу біля моря Балтійського 15 серпня 1697 року у віці 30 років. Його найлюбіший брат, його величність, граф Данило Виговський, останній Конюший Великого Князівства Литовського, маршалок двору найсвітлішої королеви польської Катаржини, староста Нєсвезький, Візненський,

Севежський і Шиманський, на свідоцтво невмирущої братерської любові і з поваги до праху поставив скорботний цей мармуровий надгробок. Геть, перехожий! І пам’ятаючи, що ти смертний, помолися над прахом покійного».