Користувач:Lesia Dunets/Центр спадщини Вигодської вузькоколійки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Центр сп́адщини В́игодської вузькокол́ійки — інтерпретаційний візит-центр, що знаходиться у смт Вигода Івано-Франківської області.

Історія Центру

[ред. | ред. код]

Центр спадщини Вигодської вузькоколійки був створений Туристичною асоціацією Івано-Франківщини (ТАІФ) в рамках Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна за співфінансування Європейського Союзу та місцевої влади. Центр спадщини розташований у найстарішій будівлі смт Вигода, спорудженій у 1855 році. Це колишня резиденція австрійського барона Леопольда Поппера фон Подграгі, який у 1873-му році заснував Вигодський тартак, а у 1890-му році проклав першу в Карпатах вузькоколійну залізницю. Був час, коли цей будинок приймав гостей чи слугував штаб-квартирою для військових. У радянський період будівля була сільським клубом, потім впродовж кількох десятків років використовувалася частково, у ній знаходилася селищна бібліотека. Відкриття тут у 2015 році першого в Україні центру історичної та природної спадщини подарувало будівлі нове життя.

Експозиція

[ред. | ред. код]

У виставковій зоні використано сучасні аудіо-візуальні презентаційні технології та інтерактивні інтерпретаційні об’єкти, що допомагають пізнати історію вузькоколійної залізничної дороги, традиційних лісорубних промислів, бойківської культури та ремесел, пов’язаних з деревом, а також розповідають про місцеву економіку, що базується на використанні природних ресурсів. Цей центр відрізняється від звичайного музею тим, що торкатися руками у ньому можна (і навіть треба) до всіх експонатів, адже вони зроблені у формі ігор, завдань, на які потрібно знайти відповіді. Центр спадщини Вигодської вузькоколійки створений для того, щоб розповідати кожному гостю про красу й багатство довкілля; про те, як важливо пізнати природу до найдрібніших деталей, щоб відчувати себе в її середовищі, як удома; про те, як колія змінила місцеву економіку і, водночас, допомогла багатьом людям дістатися углиб лісу та насолодитися природною красою.

Робота Центру

[ред. | ред. код]

У кінозалі транслюється спеціально створений в рамках проєкту багатомовний фільм (є версії українською, англійською, російською, польською та німецькою мовами) про розвиток місцевості від доісторичного періоду до сьогодення, історію, побут та звичаї бойків – тутешнього населення. На базі Центру спадщини створено еко-школу. Її було розроблено на основі моделі природничих шкіл Фінляндії. Еко-школа розрахована на учнів віком 11-17 р. Центр спадщини Вигодської вузькоколійки виконує також роль центру туристичної інформації: тут відвідувачів інформують про місцеві атракції, допомагають їм забронювати житло,орендувати спорядження для активного туризму тощо. У крамниці Центру можна придбати мапи, путівники, краєзнавчу літературу, автентичні карпатські сувеніри.

Див. також

[ред. | ред. код]

Карпатський трамвай

Джерела

[ред. | ред. код]