Користувач:Mixs79

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Історичні відомості ювелірних виробів[ред. | ред. код]

Ювелірні вироби, без яких сьогодні не обходиться жодна жінка й величезна кількість чоловіків, зародилися дуже давно. Перші ювелірні вироби виготовлялися з таких природних матеріалів, як кістка, ікла тварин, раковин, дерева й різьбленого каменю. Більше дорогі й екзотичні ювелірні вироби призначалися для багатих людей, використовувалися як індикатори соціального статусу. Вони користувалися попитом ще в часи розквіту Єгипетської імперії в 3000 столітті до н.е. В основному представники вищої касти віддавали перевагу золоту. Однак цей дорогоцінний метал був дуже рідкий. Золоті браслети, кулони, намиста, серги, діадеми, різні прикраси на голову, нагрудні прикраси й намиста-нашийники - і все це виготовляли в Древньому Єгипті, на землі Фараонів. Однак не менше цінувалося й срібло.

Для древніх ювелірні вироби мали зовсім не ту цінність, що мають сьогодні для нас. Вони вірили, що коштовності несуть певний магічний зміст, що вони якимсь образом захищають нас від злих чарів, від прикростей і навіть від фізичних нападів. Частково ця традиція збереглася й донині. Але древні, особливо єгиптяни, набагато ясніше почували, що коштовності повинні бути пов'язані із силами природи, що допомагають тому, хто носить їх. Тобто коштовності не були просто прикрасами. Всі народи почували це. Дуже часто привелигированных людей ховали в ювелірних виробах.

У Єгипті ювелірні вироби за формою звичайно являють собою божества, у яких вірили єгиптяни. Найпоширенішим виробом був, мабуть, скарабей. Із Древнього Царства й до епохи Клеопатри єгипетське ювелірне мистецтво нагромадило стільки багатств, що його практично неможливо класифікувати. Через тисячоріччя Єгипет проніс всю свою магічно-релігійну силу, втілену в ювелірних виробах, які носили в певний момент і на певних частинах тіла.

Про вироби з дорогоцінних металів і каменів зустрічаються згадування й з пам'яток Древньої Греції. Перші згадування про дорогоцінних металах і каменях у Древній Греції сходять до 1400 століття до н.е.

У Древній Греції на широкий потік було поставлене виробництво намиста природної форми раковин, квітів і жуків. Гарні й витончені намиста і серги були знайдені в місцях поховання в Північній Греції. ДО 300 століття до н.е. греки почали виготовляти різнобарвні ювелірні прикраси, використовуючи смарагди, гранати, аметисти й перли.

Вони також творили шедеври з каменів, скла й глазурі. У цей час стають популярні такі ювелірні вироби, як гравіровані брошки, медальйони з Індійського Сардонікса на ряді із прикрасами - переплетеннями срібла й золота. Цікавим є той факт, що намисто виготовлялися шляхом з'єднання двох плоских золотих пластин, а між ними засипали білосніжний пісок.

Історія прикраси, частиною якого є і ювелірних виробів, дуже велика, адже з їхньою допомогою вчені вивчають побут і спосіб життя людей, які жили в різні століття, задовго до нас. І це говорить багато про що, особливо про те, що життя людей безроздільно пов'язана з їхньою любов'ю прикрашати себе й своє життя.


Посилання[ред. | ред. код]