Кримська гірська складчаста провінція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кримська гірська складчаста провінція (іноді споруда) — частина Кримсько-Кавказької карстової країни[1][2].

Долина привидів - на спуску з Демерджі по південно-західному схилу.

Для Кримських гір характерні карстові явища: численні лійки, западини, низькі гряди. На плато Чатир-Даг, наприклад, налічується, понад 1 000 карстових вирв, 135 печер, шахт, криниць. Підземні води, розмиваючи вапняки, поступово утворювали порожнини і провалля, внаслідок чого гірські породи осідали й деформувалися, утворюючи різноманітні вигадливі геологічні форми (Долина привидів на горі Демерджі). У товщі гірських хребтів утворилися численні печери.

Склад Кримської гірської складчастої провінції[ред. | ред. код]

До складу Кримської гірської складчастої провінції входить Гірсько-Кримська карстова область з 16 карстовими районами і Передгірна Кримська карстова область з 4 карстовими районами

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 27 січня 2020. Процитовано 13 березня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 13 березня 2017. Процитовано 15 листопада 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)