Кумецький Михайло Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кумецький Михайло Андрійович
Народився 1867
Тучапи, Грубешівський повіт, Республіка Польща
Помер 1943

Михайло Андрійович Кумецький (літературний псевдонім Андрей Кумецький, народився в 1867 в селі Тучапи, нині гміна Сагринь Грубешівського повіту Люблінського воєводства Польщі — помер у березні 1943 там само) — український холмський народний поет. Свої вірші і пісні він підписував псевдонімом МАК або Андрей Кумецький.

Життєпис[ред. | ред. код]

Закінчив учительську семінарію, мав потяг до поезії. Листувався з Іваном Франком, Михайлом Павликом.

У 1888 одружився з Євою Велюш з сусіднього села Набріж. Впродовж 1915—1921 сім'я М. Кумецького була в біженстві в Росії. В 1921 Михайло Кумецький повертається в село Тучапи. Займається відновленням зруйнованого війною господарства.

Найбільшу славу йому принесла збірка віршів «Заклик до Туркович», видана у Синодальній друкарні у Варшаві (1931 рік). Його вірші і пісні стали народними, вони покладені на музику, їх співають хори холмщан та на конкурсних фестивалях у Білостоці в Польщі.

Похований на православному цвинтарі в селі Набріж. В 1965 році на його могилі поставлений пам'ятник.

В березні 1944 р. польська Армія Крайова спалила с. Тучапи, а українське населення, хто залишився живий, пізніше було депортоване в УРСР.

Пам'ять[ред. | ред. код]

Стараннями Люблінсько-Холмської Єпархії та її архіпастиря архієпископа Авеля до 70-х роковин смерті М. Кумецького було виготовлено і встановлено при вході до церкви відродженого в 2008 році Турковицького Святопокровського православного жіночого монастиря позолочений пропам'ятний хрест Михайлу Кумецькому. Цей хрест стоїть поряд з пам'ятним хрестом від 1999 року з посвятою колишньому Турковицькому православному монастирю.

На гранітному камені підніжжя хреста викарбувані слова:

Упокой, Господи, душу усопшого раба Твоєго Михайла

Михайло Кумецький
1867–1943
Холмський народний поет
автор збірки «Заклик до Туркович» (Варшава 1931)
У 70-і роковини смерті
Вічная пам'ять!
Турковичі
Покрова Пресвятої Богородиці (14 жовтня 2013 р.)

Відзначення 70-х роковин смерті поета і чин освячення пропам'ятного хреста Михайлу Кумецькому відбулися в Турковицькому монастирі на свято Покрови Пресвятої Богородиці 14 жовтня 2013 з участю духовенства Люблінсько-Холмської Єпархії та прочан, які прибули на храмове свято до Турковицького Св.-Покровського монастиря з Польщі, холмщан з України, внучки поета Ніни Мельничук з Вінниці і правнучки Світлани Бакун з Любліна.

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Мельничук Ніна. Холмський народний поет Андрей Кумецький // Інформаційний б'юлетень Об'єднання товариств депортованих українців. — 2012. — № 22. — С. 26-27.
  • Кумецький Андрей. Заклик до Туркович / Андрей Кумецький. — Варшава: Друкарня синодальна, 1931.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Ірина Надюкова (19 січня 2008). До восьмого покоління Кумецьких. Архів оригіналу за 25 липня 2014. Процитовано 29 серпня 2014.