Лазаренко Тетяна Сергіївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тетяна Лазаренко
Загальна інформація
Народження 18 серпня 2003(2003-08-18) (20 років)
Зріст 180 см
Alma mater Запорізький національний університет
Спорт
Країна Україна
Вид спорту пляжний волейбол
Спортивне звання
Майстер спорту України міжнародного класу
Майстер спорту України міжнародного класу
Клуб СК «Прометей»
Нац. збірна Україна Україна
Тренери Василь Букін, Любов Букіна
Участь і здобутки

Тетяна Сергіївна Лазаренко (18 серпня 2003) — українська пляжна волейболістка. Чемпіонка світу серед гравців до 21 року. Чемпіонка Європи у вікових категоріях до 18 і 20 років. Майстер спорту України міжнародного класу[1].

Із біографії[ред. | ред. код]

Студентка Запорізького національного університету[2].

На юніорському рівні її партнеркою була Ангеліна Хміль. У 2019 році пара дебютувала на чемпіонаті Європи серед гравців до 20 років і змаганнях Світової серії (на етапі у Тель-Авіві). Наступного сезону стала переможницею континентальної першості у категорії U-18. У вирішальному матчі Хміль — Лазаренко переграли українок Анну Чечельницьку і Дар'ю Романюк[3].

У 2021 році українки виступили на 5 етапах Світової серії. Тричі здобували бронзові нагороди, а змаганнях у болгарській Софії стали найсильнішими (у фіналі перемогли венесуельський дует). У вирішальній грі чемпіонату України поступилися сестрам Махно, а у фіналі національного кубка — парі Давідова — Луніна. Також продовжували виступати на юніорському рівні. У травні здобула бронзову медаль на чемпіонаті Європи у віковій категорії до 22 років. Змагання проходили в австрійському Бадені. У липні дійшли до чвертьфіналу континентальної першості (U-22), що проходила в турецькому Ізмірі.

У грудні на пляжах Таїланду проходили два чемпіонати світу. Спочатку були змагання волейболісток до 19 років. Українки у матчі за бронзові нагороди переграли пару з США. Наступного тижня виступали спортсменки віком до 21 року. У цьому турнірі Хміль — Лазаренко перемогли всіх суперниць і здобули золото світової першості[4].

У 2022 році пара продовжувала вдало виступати на етапах Всесвітнього туру. Зокрема, на турнірі у Варшаві стали переможцями, а в Білостоці — поступилися у фіналі американкам. Також взяли участь у юніорських першостях Старого Світу. У червні пляжниці до 22 років змагалися в Нідерландах, і тут український дует показав третій результат. Наступного місяця в турецькому Ізмірі Хміль — Лазаренко виграли всі матчі і вдруге стали чемпіонами Європи[5].

У серпні пара готувалася до старту на дорослому чемпіонаті Європи, але з'явилася інформація, що Ангеліна Хміль їде на навчання до США. Її вивели зі складу збірної, а на турнір Тетяна Лазаренко поїхала з 35-річною Євгенією Баєвою[6].

З січня 2023 року почала виступати за СК «Прометей» (Кам'янське). Разом з нею до клубу перейшли тренери Василь і Любов Букіна, а новою партнеркою стала досвідчена Діана Луніна[7][8]. Перший міжнародний матч зіграли у Катарі 1 лютого. Поступилися пляжницям з Бразилії, які на той час займали 13-ту позицію у світовій кваліфікації[9].

У травні зіграли у фіналі етапу Світового туру, що проходив у Мадриді з іспанським дуетом Ліліана Фернандес — Паула Соріа[10]. 12 червня стали переможцями етапу світового туру в швейцарському Шпіці. У фіналі перемогли команду з Чехії (Міхаела Брінкова та Карін Золнерчікова)[11]. З серпня почали грати з Мариною Гладун. 10 вересня у Варшаві українські волейболістки перемогли у фіналі етапу світового туру естонських спортсменок[12].

Статистика[ред. | ред. код]

Статистика виступів на чемпіонаті Європи з пляжного волейболу:

Турнір Партнерка Раунд Рахунок Суперниці
чемпіонат Європи 2022[de] Євгенія Баєва група F 0:2 Німеччина Карла Боргер — Юлія Суде
1:2 Італія Река Орсі Тот — Сара Брайденбах

Досягнення[ред. | ред. код]

  • Чемпіонка світу (U-21): 2021
  • Чемпіонка Європи (U-20): 2022
  • Чемпіонка Європи (U-18): 2020
  • Бронзова призерка чемпіонату світу (U-19): 2021
  • Бронзова призерка чемпіонату Європи (U-22): 2021, 2022

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Список спортсменів, яким присвоєно спортивне звання «Майстер спорту України міжнародного класу» з олімпійських видів спорту (PDF). Міністерство молоді та спорту України. Архів оригіналу (PDF) за 2 лютого 2023. Процитовано 2 лютого 2023. {{cite web}}: Недійсний |url-status=no (довідка)
  2. Студентки ЗНУ принесли Україні перше в історії золото чемпіонату світу в жіночому турнірі. Запорізький національний університет. Архів оригіналу за 2 лютого 2023. Процитовано 2 лютого 2023. {{cite web}}: Недійсний |url-status=no (довідка)
  3. Українки виграли юніорський чемпіонат Європи з пляжного волейболу. Волинь Online. Архів оригіналу за 2 лютого 2023. Процитовано 2 лютого 2023. {{cite web}}: Недійсний |url-status=no (довідка)
  4. Пляжний волейбол: Наші пляжниці — найсильніші. Голос України. Архів оригіналу за 2 лютого 2023. Процитовано 2 лютого 2023. {{cite web}}: Недійсний |url-status=no (довідка)
  5. Хміль \ Лазаренко: «Присвячуємо цю перемогу нашим тренерам і нашій Україні». Волинь. Архів оригіналу за 3 лютого 2023. Процитовано 3 лютого 2023. {{cite web}}: Недійсний |url-status=no (довідка)
  6. Дует пляжниць Хміль \ Лазаренко розпався. Волейбол в Україні. Архів оригіналу за 3 лютого 2023. Процитовано 3 лютого 2023. {{cite web}}: Недійсний |url-status=no (довідка)
  7. У системі СК «Прометей» поповнення — жіноча пара пляжниць Лазаренко - Луніна. СК «Прометей». Архів оригіналу за 31 січня 2023. Процитовано 31 січня 2023. {{cite web}}: Недійсний |url-status=no (довідка)
  8. Діана Луніна та Тетяна Лазаренко готуються до відбору Elite 16. СК «Прометей». Архів оригіналу за 31 січня 2023. Процитовано 31 січня 2023. {{cite web}}: Недійсний |url-status=no (довідка)
  9. Луніна \ Лазаренко зазнали поразки від Бразилії в матчі відбору на Elite 16. СК «Прометей». Архів оригіналу за 3 лютого 2023. Процитовано 3 лютого 2023. {{cite web}}: Недійсний |url-status=no (довідка)
  10. Луніна та Лазаренко — срібні призерки Світового туру у Мадриді!. СК «Прометей». Процитовано 22 травня 2023. {{cite web}}: Недійсний |url-status=no (довідка)
  11. Українська команда вперше у сезоні виграла етап Світового туру з пляжного волейболу. Суспільне. Спорт. Процитовано 13 червня 2023. {{cite web}}: Недійсний |url-status=no (довідка)
  12. Запорізька пляжниця Тетяна Лазаренко здобула золото на турнірі світової серії. Запорізький спорт. Процитовано 29 січня 2024. {{cite web}}: Недійсний |url-status=no (довідка)

Джерела[ред. | ред. код]