Леквар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Леквар
Походження Україна Україна
Регіон чи країна Закарпаття
Необхідні компоненти слива
Експозиція музею леквару, с. Ботар (Закарпаття)

Ле́квар — традиційне закарпатське повидло, яке виготовляється зі слив сорту угорка або бистрицьких слив (сливи-бистриці), плоди яких можуть досягати розміру ківі, або локального сорту Немтудом. В залежності від сорту слив, леквар має більш виражений солодкий або кислий смак. Цукор не додається — що є характерною ознакою леквару. Продукт має дуже густу консистенцію, темно-синій, майже чорний колір та характерний запах чорносливу.

Наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 25 липня 2022 року № 269 «Про внесення змін до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України» сливовий леквар внесений до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України під охоронним номером 050.нкс[1].

Історія[ред. | ред. код]

Продукт відомий з початку XIX століття, що пов'язано з поширенням в регіоні фруктових садів в селянських господарствах. Леквар мав велике значення у повсякденному житті селян, бо сливи росли в кожному дворі і мали велику популярність у кулінарії. Його вживали окремим продуктом, десертом, а також для приготування низки страв: лекварош-дереє (нагадує вареники), пікниці (домашні ковбаси), ґомбовців, шутиминь (локальні смаколики), соусом до м'ясних страв.

Назва походить від угорьского lekvár - "повидло", "варення" з різних фруктів.

Продукт тривалого зберігання, тому його вживали впродовж календарного року.

Серед переваг традиційного повидла[2]:

  • дієтичність завдяки відсутності цукру;
  • велику кількість клітковини, що забезпечує швидке насичення;
  • наявність у складі мікроелементів та вітамінів;
  • абсолютну натуральність продукту;
  • гіпоалергенність.

Приказка «Впав у леквар» про людину, яку засмоктала рутина чи робота.

Леквар і сьогодні популярний на Закарпатті. Він виробляється як для домашнього споживання, так і для продажу на ринку.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України. Сливовий леквар — традиція приготування та культура споживання на Закарпатті. uccs.org.ua. Український центр культурних досліджень. 2 вересня 2022. Процитовано 15 січня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. Що таке леквар? З чого готують карпатський леквар?. uzhgorod.net.ua. Iнформаційно-аналітичний інтернет-портал «Uzhgorod.net.ua». 10 грудня 2021. Архів оригіналу за 3 липня 2022. Процитовано 15 січня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]