Люксембурзький філармонічний оркестр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Люксембурзький філармонічний оркестр
Дата створення / заснування 1933
Зображення
Початок активної діяльності 1933 — тепер. час
Участь у Еллінський фестиваль[d][1]
Засновник Henri Pensisd
Диригент David Shallond
Країна  Люксембург
Жанр класична музика
Офіційний сайт(фр.)(англ.)(нім.)
CMNS: Люксембурзький філармонічний оркестр у Вікісховищі

Люксембурзький філармонічний оркестр (люксемб. Lëtzebuerger philharmoneschen Orchester, фр. Orchestre philharmonique du Luxembourg, нім. Philharmonisches Orchester Luxemburg, скорочено OPL) — національний симфонічний оркестр Люксембургу, що базується в столиці країни місті Люксембурзі.

Був заснований диригентом і композитором Анрі Пенсі в 1933 році. Він же став першим музичним керівником оркестру. Спочатку він називався Великим оркестром Люксембурзького радіо RTL (фр. Grand orchestre symphonique de RTL) і існував на кошти радіо RTL. Однак в 1995 році керівництво радіо вирішило припинити фінансування оркестру. Щоб оркестр не припинив своє існування, уряд Люксембургу створив фонд імені його засновника Анрі Пенсі, з якого він фінансується в даний час.

Основними концертними майданчиками виступів оркестру протягом довгого часу були Великий театр міста Люксембурга і зал Люксембурзької консерваторії. З 2005 року новою базою оркестру став концертний зал Люксембурзької філармонії імені Великої герцогині Жозефіни Шарлотти, побудований в люксембурзькому кварталі Кірхбург.

Серед найзначніших записів оркестру - повні зібрання симфонічних творів Яніса Ксенакіса і Моріса Оана, музика балету Габріеля П'єрне «Сідаліза і козлоногим», твори Гі Ропарца, Ернеста Блоха та інших.

Музичні керівники[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. https://aefestival.gr/festival_events/filarmoniki-orchistra-toy-loyxemvoyrgoy-gustavo-gimeno-yuja-wang/