Лялька Кокеші

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лялька Кокеші
Зображення
Походить з Регіон Тохоку
Країна походження  Японія
З матеріалу деревина
Схематична ілюстрація
CMNS: Лялька Кокеші у Вікісховищі

Кокеші (こけし, 小芥子 дерев'янна іграшка), — прості дерев’яні японські ляльки без рук і ніг, які створювалися більше 150 років як іграшка для дітей. Родом із північно-східного регіону (Тохоку-чіхо) Японії, вони виготовлені вручну з дерева, мають прості тулуб і голову з обличчям, намальованим кількома тонкими лініями. Тіло часто має квіткові та/або кільцеві орнаменти, пофарбовані червоним, чорним, а іноді зеленим, фіолетовим, синім або жовтим чорнилом і покриті шаром воску. З 1950-х років виробники Кокеші підписують свою роботу, як правило, знизу, а іноді і на звороті.

Сучасна лялька Кокеші
Створення ляльки Кокеші

Історія та етимологія[ред. | ред. код]

Назва «кокеші» походить від дерев’яного (木, ки 可) ко), і ляльки (芥子, кеші). Ця назва була узгоджено на Національному конкурсу ляльок Кокеші в Наруко Онсен у 1939 року.

Сучасні дослідження [1] припускають, що кокеші можуть бути фетиш- замінами небажаних дітей, убитих після народження, і символи можна розуміти як 子消し ( дітя (яп. , ko) і гасіння (яп. 消し, keshi) . Хоча дітовбивство зазвичай практикувалося в Японії до 20-го століття [2] існує мало доказів, що підтверджують теорію про те, що кокеші мають якесь відношення до цієї практики [3] Саме слово кокеші походить із діалекту сендай, а ляльки відомі як, наприклад, деко, кідеко, декороко; у Фукусімі як кібако, кіхохоко; в Міягі як обокко ; а в Наруко як хангьо та кінінгьо, жодна з яких не підтримує теорію. [3]

Ляльки Кокеші були виготовлені в середині періоду Едо (1600–1868 рр) поблизу Тогатта Онсен у Зао ремісниками, які володіли вміннями обточувати дерево. Звідки техніка виготовлення кокеші поширилася на інші райони регіону Тохоку.[4]

Типи ляльок Кокеші[ред. | ред. код]

Форми та візерунки «традиційних» ляльок Кокеші є специфічними для певної місцевості та класифікуються за одинадцятьма типами, показаними нижче. Найбільш популярним типом є сорт Наруко, спочатку вироблений в префектурі Міягі, який також можна знайти в префектурах Акіта, Івате та Ямагата. Головна вулиця села Наруко Онсен відома як вулиця Кокеші і має магазини, якими керують безпосередньо різьбярі кокеші.

«Креативні» кокеші були розроблені після Другої світової війни. Техніка виконання дає художнику повну свободу щодо форми, дизайну та кольору (1945). «Креативні» кокеші не характерні для конкретного регіону Японії, і, як правило, творчі художники-кокеші зустрічаються в містах.

Деревина, що використовуються для вироблення кокеші, різноманітні: вишня (використовується через темний колір) та кизила (через його більш м’які якості). Японський клен, також використовується у створенні як традиційних, так і "Креативних" ляльок. Деревину залишають на відкритому повітрі, від одного до п’яти років, перш ніж її можна буде використовувати.

Традиційні види[ред. | ред. код]

Японська поштова марка із зображенням кокеші

Традиційні типи найчастіше виготовлюють у туристичних районах (онсенах) Тохоку. [5]

У масовій культурі[ред. | ред. код]

Ляльки Кокеші були використані як натхнення для стилю цифрових аватарів Nintendo під назвою «Miis», які створюються та налаштовуються гравцями. Їх зовнішній вигляд став символом загальної естетики платформи. [6]

У популярній серії PlayStation LittleBigPlanet ляльку Кокеші можна отримати та використати як предмет для створення рівнів.У грі Mother 2 є об'єкт під назвою «Статуя ляльки Кокеші», що перекриває підземний шлях під Стоунхенджем. Головному герою потрібно стерти цю статую за допомогою так званої гумки Кокеші .

Дивись також[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Лялька Кокеші

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Booth, Alan. Looking for the Lost: Journeys Through a Vanishing Japan. New York: Kodansha International, 1996, p.129. ISBN 1-56836-148-3.
  2. Shiono, Hiroshi; Atoyo Maya; Noriko Tabata; Masataka Fujiwara; Jun-ich Azumi; Mashahiko Morita (1986). Medicolegal aspects of infanticide in Hokkaido District, Japan. American Journal of Forensic Medicine and Pathology. 7 (2): 104. doi:10.1097/00000433-198607020-00004. PMID 3740005.
  3. а б こけしに関するQ&A [Архівовано 28 лютого 2021 у Wayback Machine.] / Q & A on Kokeshi [Архівовано 11 серпня 2021 у Wayback Machine.] . Accessed 11 Aug 2021.
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 13 листопада 2021. Процитовано 13 листопада 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. McDowell, Jennifer E. [[https://web.archive.org/web/20130810011224/http://d-scholarship.pitt.edu/9089/1/mcdowell_etdPitt2011.pdf.pdf Архівовано 10 серпня 2013 у Wayback Machine.] "Kokeshi: Continued and Created Traditions (Motivations for a Japanese Folk Art Doll)," pp. 263–269 [PDF 279–285 of 317]]; retrieved 2012-12-4.
  6. Jones, Steven E.; Thiruvathukal, George K. (2012). Codename Revolution: The Nintendo Wii Platform. MIT Press. с. 15, 36-37. ISBN 978-0-262-01680-3.