Лукава зірка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Мандрівна зоря (роман 1969))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мандрівна зоря
Rogue Star
Жанр наукова фантастика
Автор Фредерик Пол,
Джек Вільямсон
Мова англійська
Опубліковано 1969
Видавництво Ballantine Books

«Мандрівна зоря» (англ. Rogue Star) — антиутопічний науково-фантастичний роман американських письменників Фредерика Пола та Джека Вільямсона. Вона була опублікована у колекції «Аргонавти» під номером 167, будучи третьою й останньою книгою трилогії «Зоряний щит» (перша — «Місія нездійсненна», «Аргонавт 151», а продовження — «Ультиматумом на Землю», «Аргонавт 155»). «Мандрівна зоря» відмовляються від деяких сценаріїв, добре досліджених у попередніх двох томах, як-от дивовижне та непередбачуване життя, яке кишить на астероїдах і міжпланетному просторі, і боротьба з тоталітарним «Планом Людини», щоб зосередитися на тому, що, по суті, є історією кохання, яке здатне протистояти будь-чому. Можливо, саме тому деякі її читачі вважають вище вказаний роман найслабшою ланкою трилогії.

Сюжет[ред. | ред. код]

Події роману розгортаються в антиутопійному майбутньому на Землі, де комп'ютер під назвою «План людини» веде суворе спостереження. У «Мандрівній зорі» тоталітарне панування комп'ютера «План людини» припиняється, коли люди зустрічаються з розвиненими «цивілізаціями та богоподобними істотами» з найближчих галактик, які створили утопічні суспільства. Частина людей добровільно пройшла перетворення за допомогою бактерій із «рифів» фузоритів і приєдналось до колективних свідомостей, найбільшою з яких є свідомість Аль-Малік із та навколо зірок сузір'я Лебідь.

Страж Андреас Квамодіан на Ексіон 4 все ще нещасливий, хоча це зразкова планета. Він покохав Моллі Залдівар, яка кохає Кліффа Гоука, який нікого не любить — окрім, можливо, самого себе. Минуло п'ять років з тих пір, як Моллі зробила свій вибір, але він не може забути про неї. Але неочікувано вона надсилає повідомлення з проханням про його присутність на далекій Землі: Моллі, як і решта Всесвіту, в небезпеці. Коли Енді телепортується, щоб дістатися до неї, його викрадає «Мандрівна зоря». На Землі бойфренд Моллі винахідник Кліфф Гоук досліджує мандрівні зорі та намагається «грати в Бога», створюючи одну у своїй лабораторії.

Мандрівна зоря є шматком плазми зі штучним інтелектом, яка дорослішаючи та розростаючись намагається знищити Аль-Малік.

Головні теми[ред. | ред. код]

В останньому томі трилогії «Зоряний щит», Пол повертається до Всесвіту, створеного Вільямсоном, одного з найрізноманітніших в історії наукової фантастики: є розумні зірки, астероїди, населені дивною фауною, і безперервний державний Всесвіт, який залишається вічно молодим, без початку і без кінця.

Головна тема роману — кохання, яке об'єднує не лише людей у ​​безмежності часу та простору, а й усіх істот, які живуть і мислять у найвіддаленіших галактиках: справді універсальне кохання, яке не здатна руйнувати, а лише створювати — навіть ціною свого життя.

Відгуки[ред. | ред. код]

Джеймс Ніколл[en] критикує авторську розробку головного героя, кажучи, що Андреас Квамодіан «…належить до тієї групи головних героїв, які могли б залишитися вдома і читати газету, не зменшуючи значного впливу на результат сюжету»; окрім цього критик зазначає, що навіть Моллі «…лише як заручниця і об'єкт одержимості сталкера». Ніколл стверджує, що вигадані світи авторів цікавіші, ніж самаісторія; однак зазначає, що навіть цей добре продуманий світ у книзі мало висвітлюється.

Посилання[ред. | ред. код]